Va invit azi sa discutam despre o problema specific mamiceasca, asa ca imi cer scuze in avans acelora neinteresati de subiect. Mesele copiilor sunt mare motiv de agitatie si ganduri intense, asa e si pentru mine si cred ca ma intelegeti si voi. Mi-a dat cineva ideea pe Instagram de a va povesti ce ii gatesc eu Copilei si asa mi-a venit ideea de a va povesti despre mesele ei. Sper sa va ajute si pe voi aceste retete de bebelusi si locurile de unde ma inspir eu, iar daca aveti chef, lasati-mi in comentarii ideile voastre si felurile preferate ale piticilor vostri.

Sa va zic un pic background-ul nostru: Copila a fost initial autodiversificata la 6 luni si 2 saptamani, pe la 5 luni a inceput sa refuze in mod clar lingurita si am intuit ca degeaba m-as stradui eu cu lingurita pe langa ea, n-as avea succes. Si am avut dreptate aici, a inceput sa accepte sa fie hranita cu lingurita pe la 8-9 luni. De vreo doua luni manuieste furculita si de cateva saptamani incepe sa se descurce bine si cu lingurita sau lingura.

Inca evitam sa-i oferim mancare cu zahar si sare, foarte rar a gustat, nu mananca nici prajeli, are 1 an si 6 luni acum si incercam sa mergem asa in continuare, cat s-o mai putea. In general, adaptez retetele si gatesc cam la fel pentru toata lumea, noi ne punem sare in farfurie sau, daca e vorba de dulce, pun intai compozitie pentru ea si apoi adaug zahar in compozitia ramasa pentru noi. Asadar, e important sa-i ofer o mancare pe care as manca-o cel putin eu, pentru ca mancam toate mesele impreuna si, intai de toate, nu prea am timp sa gatesc la dublu, mai apoi a inceput sa ceara din farfuriile noastre daca mancam altceva decat ea.

Ma inspir, asadar, din retetele pe care le-am gati in mod normal acasa, dar si din zona de mamici, ca sa zic asa: grupuri de Facebook sau bloguri de profil. Am gasit multe retete de bebelusi faine pe Dulceata de trandafiri, unde e cazul, o sa pun direct link catre reteta. Pe cele luate de pe grupuri o sa le scriu mai jos, ca sa le aveti la indemana.

Sper sa va placa!

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Dimineata, mancam adesea lapte cu ovaz, gris sau macinis de la Solaris. Incerc sa acopar 3 grupe alimentare, asa ca mai adaug fructe, cel mai des, sau unt de arahide (cel de la Solaris nu are adaos de sare sau zahar, asa ca pe acela il cumpar de obicei). Zilele trecute am dat lovitura, ca am gasit afine si capsuni proaspete si gustoase la Lidl si a mancat pe saturate, chiar si cand budinca se terminase, a cerut fructe.

In caz ca aveti nevoie de proportii, eu pun o lingura de macinis sau gris la 100 ml lapte (fac cam din 350 ml lapte si 3 linguri jumate de cereale), iar pentru ovaz, pun de trei ori mai mult lapte, masor cu acelasi recipient.

Briose din banane cu fructe

Ingrediente: 2 banane pisate, 50 grame unt 82% usor topit, 4-5 lingurite de smantana grasa, 2 oua, o lingura extract de vanilie/seminte din pastaie, 5 gr de praf de copt si 200 gr faina.

Am amestecat toate ingredientele si la urma am pus faina si praful de copt. Am asezat in forme 6 briose, in restul de compozitie am adaugat zahar (ca sa avem si noi o portie), am pus apoi si compozita ramasa in forme. La final, am adaugat fructele si am dat la cuptor 30 min 180 grade.

Pancakes cu spanac si telemea – eu am folosit branza de capra, pe vremea cand Copila era alergica la lactatele de vaca. I le ofer impreuna cu iaurt de capra (inca evit sa-i ofer lactate de vaca crude, dar le folosesc acum in compozitia mancarurilor si s-a acomodat bine cu ele).

Batoane cu fructe si cereale – le servesc fie la gustare, fie la cina sau mic dejun, impreuna cu iaurt. Eu le-am pregatit cu lapte in loc de apa si am folosit zmeura – nu sunt la fel de aspectuoase pentru ca zmeura se zdrobeste mai usor.

Clatite cu banane

Ingrediente: o jumatate de banana, 2 oua, o ceasca de lapte, faina cat sa iasa aluatul grosut si, optional, fructe. Le-am copt in tigaie non-aderenta sau pe plita pentru clatite, fara ulei. In compozitie se preteaza fructe care nu se sfamara asa usor, cum sunt afinele. Eu nu aveam, asa ca am preferat sa nu pun in compozitie, ci i-am oferit la sfarsitul mesei fructe ca atare, iar clatitele le-a mancat cu iaurt.

Si-o reteta de reciclat peste… sau alte tipuri de carne

La noi nu trece o zi fara carne, pentru ca a mea Copila e mare fan, ncerc sa ii variez oferta, carne rosie, carne alba si peste, iar daca ramane oricare dintre ele, le reciclez a doua zi intr-o reteta de chiftelute cu care nu am dat gres pana acum.

Ingrediente: 1 cartof mediu, 1 bucatica de somon, 1 ou mic, 1 lingurita de pesmet (facut in casa, dintr-o felie de paine prajita si data la blender), 1 lingurita de mix de seminte macinate (eu am de la Solaris gata macinate), – 1 ceapa verde (doar partea alba), 1 feliuta de emmentaler sau alt tip de cascaval.

In functie de ce aveam in casa sau ce ramanea, am inlocuit somonul cu orice tip de carne si cartoful cu cartof dulce sau broccoli. Somonul si cartoful le-am gatit inainte la abur apoi le-am maruntit cu furculita. Am adaugat ceapa si emmentalul taiate marunt, oul, pesmetul si semintele si am amestecat pana am obtinut o compozitie omogena. Am pus cu lingurita in forme de briose si am dat la cuptor, la 180 de grade, 20-25 de minute, se vede cand se rumenesc.

Sunt foarte convenabile pentru ca au ingrediente din mai multe grupe alimentare, plus ca se mananca usor, chiar si in deplasare, merg si reci.

Pofta buna si spor la gatit sa aveti!

Voi ce retete pentru bebelusi mai pregatiti?

(Visited 1,211 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!