Nu sunt nici pe departe vreo bucatareasa prea experimentata, doar gatesc cateva feluri de mancare si am si cateva retete de dulciuri care imi ies. Soacra mea mi-a dat o reteta de pandispan grozav pe care o folosesc adesea si-mi ies niste checuri delicioase si foarte bine crescute.

La ultima sesiune de cumparaturi de-ale gurii, hub a venit cu ideea sa pregatesc un pandispan cu visine, iar eu m-am conformat, ca parca si mie imi era dor de prajitura asta mai de vara, macar atat sa avem varatic zilele astea. Cred ca mi-a iesit foarte bine, a fost foarte apreciata de hub si de colegele carora le-am dus, s-a mancat foarte repede si s-a strigat in cor bis, bis!

Daca vreti o reteta de pandispan bun la toate, puteti sa o incercati pe aceasta:

Ingrediente: 6 oua, 2 cani cu zahar, 2 cani cu faina, 6 linguri cu ulei, mirodenii (eu folosesc coaja de portocala si esente de vanilie)

Cum am pregatit: Am batut  albusurile spuma cu putina sare si am facut un sirop fiert din zahar si 10 linguri de apa. Am turnat siropul (asa, cald cum este) peste albusuri, “in fir” (adica sa curga continuu o cantitate mica, cam cat un fir de ata) in timp ce bateam compozitia cu mixerul. Dupa incorporarea siropului, am lasat mixerul deoparte si am adaugat galbenusurile unul cate unul, amestecand usor cu o lingura de lemn. Apoi am pus faina in ploaie (adica tot asa, in cantitati mici, treptat, ca sa nu se lase compozitia), uleiul (pe rand, cate o lingura, dupa fiecare dintre ele am omogenizat aluatul) si in final mirodeniile.

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Am pornit cuptorul sa se incalzeasca un pic, am pus o foaie de copt in tava si am turnat compozitia.

*Daca faceti chec, acum este momentul sa pastrati o parte din compozitie (cam un sfert) si sa adaugati cacao si esenta de rom, amestecati bine, dar usor. Din aceasta cantitate mie imi ies doua tavi de chec, asa ca impart egal, din ochi cantitatea de compozitie cu cacao in cele doua tavi si apoi fac niste miscari eliptice cu furculita in compozitia aflata acum in tavi. Checul capata un aspect “marmorat” si e mai interesant.

*Daca optati pentru varianta de prajitura ca in poze, aveti, evident, nevoie de visine (eu am avut o punga luata de la un spermarket, cred ca avea 500 g, dar nu sunt foarte sigura). Incercati sa le distribuiti la distante egale in tava si nu va faceti griji, prajitura va creste linistita.

Urmand sfaturile din cartea cuptorului, eu il coc in jur de 50 de minute la 180 de grade (care inseamna putin mai mult de jumatate – pentru a face raportul cu un cuptor normal, cu gaz), dar trebuie sa tineti cont de capacitatea cuptorului propriu.

Important de stiut pentru incepatoare:

  • este foarte important, atunci cand pregatiti chec/pandispan dupa orice reteta, sa nu deschideti cuptorul in timpul coacerii, mai ales in primele 15-30 de minute. Acest tip de dulce este foarte sensibil la variatiile de temperatura si da inapoi foarte usor. Incercati sa va orientati dupa culoarea pe care o capata
  • ca sa testati daca prajitura este gata, deschideti cat mai putin (dar suficient cat sa nu va ardeti) si introduceti o scobitoare in aceasta. Daca scoateti scobitoarea curata, inseamna ca prajitura este coapta. Daca pe scobitoare raman bucati de aluat, trebuie sa o mai lasati un pic.
  • Aveti grija intotdeauna la dimensiunile tavii folosite ca prajitura sa nu iasa prea mica (si sa para necrescuta) sau sa dea afara din tava. Tava pe care o vedeti este micuta, are aproximativ 20*30 cm, cand am turnat compozitia in tava nu depasea un centimetru, iar la final prajitura era inalta cam de trei centimetri. Pentru o tava de aragaz normal, ar iesi mai joasa, dar numai buna. Tavile cuptorului meu (electric) sunt foarte mari si, daca vreau sa obtin o prajitura la fel de inalta ca in cazul unei tavi normale, ar trebui sa pregatesc o portie si jumtatate de prajitura, ca sa nu para necrescuta.

Sper sa va placa reteta mea si, daca o incercati, sa-mi spuneti ce a iesit!

Cu ce retete de prajituri mergeti la sigur?

 

(Visited 225 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!