Tratamentul ortodontic nu se termină o dată cu îndepărtarea aparatului dentar, dar această etapă a lui este destul de neglijată în discuțiile cu medicul ortodont, și de pacienți, dar și de medicii ortodonți – cel puțin, asta am observat la persoanele cu care am intrat în contact. Acestea nici nu ceruseră și nici nu primiseră informații amănunțite despre etapa aceea a tratamentului, iar impresia generală tinde să fie că, după ce scapi de aparat, treaba e terminată.

Eu am început tratamentul ortodontic în septembrie 2014, am purtat aparat dentar metalic inițial doar pe arcada superioară, iar în decembrie mi-a fost montat și pe arcada inferioară. Le-am dat jos tot pe rând, in decembrie 2017 cel de pe arcada superioară și în martie 2018 mi-a fost îndepărtat aparatul dentar de pe arcada inferioară.

Tratamentul ortodontic continuă și după ce scoți aparatul dentar

Cel mai important lucru de reținut e că rezultatele obținute cu aparatul dentar se menține doar dacă respectăm recomandările medicului ortodont. Asta înseamnă purtarea contențiilor după cum ne este indicat, vizitele regulate la ortodont care verifică evoluția dinților și poate indica noi măsuri în funcție de ce constată.

Eu am primit o contenție mobilă – gutieră – pe arcada superioară, și o contenție fixă – retainer – pe arcada inferioară. Am fost la control la o lună, la șase luni și în prezent ar trebui să merg anual la ortodont.

Am ajuns ceva mai des deoarece a trebuit să schimb contențiile de câteva ori – da, se întâmplă și asta și mai jos o să vă povestesc despre experiența mea.

contentie-mobila-aparat-dentar

Contenția mobilă

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Contenția mobilă este o gutieră transparentă realizată dintr-un material subțire și rigid care încadrează toți dinții de pe o arcadă. Eu am purtat-o inițial non-stop, mai puțin când mâncam, atunci trebuia să o scot, să mă spăl pe dinți după masă și apoi să o pun la loc.

M-am obișnuit rapid cu contenția de pe arcada superioară, în primele zile mi s-a părut că vorbesc cam ciudat, dar a trecut repede. În schimb, după îndepărtarea brackeților de pe arcada inferioară, am avut gingiile ușor inflamate și am purtat p perioadă scurtă contenție mobilă. Aceea m-a deranjat mult mai tare la vorbit și cam în perioada aceea am început să port contențiile doar noaptea, ca să fie disconfortul mai mic. Am așteptat cu nerăbdare să îmi fie montată contenția fixă jos, mi se părea că e mai mică bătaia de cap.

sursa

Contenția fixă

Așadar, după câteva săptămâni în care s-au vindecat gingiile mele, am primit și mult dorita contenție fixă pe arcada inferioară. Medicul ortodont îmi explicase că sus nu pot purta tot contenție fixă deoarece dinții de jos s-ar izbi în ea și ar duce la desprinderea de pe dinți. Așadar, în cazul meu s-a mers pe o soluție mixtă.

Contenția fixă vine cu avantajul lipsei de bataie de cap – nu trebuie să-ți amintești de ea, o ai acolo permanent. Ea se montează din canin în canin și nu cuprinde toți dinții de pe o arcadă, ceea ce a dus la o mică problemă în cazul meu.

Fac o scurtă paranteză ca să notez și aici că ocluzia mea era atât de nasoală încât am pierdut 3 molari pînă la vârsta de 18 ani și am plombat absolut toți molarii rămași până pe la 22. Aveam, așadar, un spațiu pe arcada inferioară de la un molar scos încă de când eram în clasa a noua, inițial medicul ortodont mi-a recomandat să fac un implant acolo, dar pe la jumătatea tratamentului a decis să rearanjeze dinții și să închidă spațiul respectiv – acest lucru mi-a lungit mult tratamentul, dar m-a scutit de o intervenție destul de complicată și o cheltuială măricică.

Problema a apărut în timp, molarii inferiori nefiind prinși în retainer, au migrat puțin și spațiul pe care l-am așteptat atât să se închidă începe să fie puțin vizibil.

Când se înlocuiesc contențiile

Eu mi-am înlocuit ambele contenții în cei doi ani post-aparat dentar.

Pe cea mobilă am schimbat-o după ce mi-am schimbat o coroniță, deoarece cea veche nu se mai potrivea. Din ce am înțeles, după un timp de purtare, chiar dacă nu se schimbă nimic la dinți, oricum contenția trebuie schimbată pentru că își mai pierde din rigiditate, dar încă nu am ajuns în faza aceea.

Contenția fixă am schimbat-o de două ori, deoarece a cedat adezivul cu care era prinsă de dinte. A fost destul de nasol când s-a întâmplat asta, sârma rămasă liberă mă înțepa foarte tare în limbă și vorbeam cu dificultate, așa că am preferat să o smulg până am ajuns la ortodont. Acesta a curățat adezivul vechi și a montat un nou retainer.

Pentru aceste situații, am primit și o contenție mobilă pentru arcada inferioară, să o port în zilele acelea dintre rupere și programarea la ortodont.

Igiena dentară după aparat dentar

În ceea ce privește igiena dentară, lucrurile se simplifică după îndepărtarea aparatului dentar, periajul dinților fără brackeți e infinit mai comod. Eu am păstrat în rutina mea periuța electrică Philips Sonicare (acum am modelul Let’s Start HX6212/88) și irigatorul bucal Dr. Mayer WT3100 (review).

Am făcut trecerea de la periuță manuală la electrică și am introdus dușul bucal în 2016, când în timpul primei sarcini am suferit din cauza gingivitei de sarcină. Am reușit să duc sarcina până la final fără infecții dentare, de fapt de atunci și până în prezent am mers anual la medicul dentist și nu mi-a depistat nici carii, nici tartru – singura intervenție stomatologică a fost schimbarea coroniței pe care o menționasem mai sus.

Contenția mobilă o curăț tot cu periuța mea. Cea fixă nu necesită curățare fiind montată pe dinți, iar când a fost pusă, medicul ortodont a creat niște spații aliniate cu spațiile dintre dinții mei, pentru o mai bună curățare a spațiilor interdentare. Retainerul fix mă împiedică să folosesc ață dentară, în schimb, de aceea sunt cu atât mai fidelă dușului bucal (combin apă de gură fără alcool cu apă de la robinet).

Cum și de ce revin dinții la poziția inițială?

Tendința dinților de a migra la poziția inițială e dată de “memoria” lor, iar cu cât crește vârsta la care se face tratamentul ortodontic, cu atât e mai mare riscul de recidivă. De aceea, pacienții care fac tratamentul mai târziu vor purta contențiile o perioadă mai lungă sau chiar toată viața.

Știu destule persoane care nu au respectat această indicație și care au pierdut o parte din rezultatele obținute în timpul purtării aparatului dentar. Unele au făcut-o din neglijență, altele nu tolerează contențiile mobile deoarece le produc reflex de vomă. O cunoștință îmi spunea că ea o scoate involuntar, în timpul somnului. Cert e că nepurtarea lor afectează rezultatele tratamentului, iar când decideți să începeți tratamentul, e bine să aveți în vedere că nu se termină totul după scoaterea aparatului dentar.

Cum au evoluat dinții mei la doi ani după ce am scos aparatul dentar?

Eu sunt foarte mulțumită de cum s-au menținut rezultatele obținute cu aparatul dentar. Pe lângă faptul că dinții nu și-au pierdut alinierea, cred că e foarte important de punctat că nu am avut probleme cu cariile după scoaterea brackeților – știu că aceasta e una din marile temeri, că brackeții ar provoca temutele carii. În plus, după cum menționam și mai sus, după îndepărtarea aparatului nici nu am mai avut nevoie de tratamente stomatologice, mă duc la controale de rutină tocmai ca să țin din scurt problemele care ar putea apărea, dar din fericire ele nu apar. Nici măcar de detartraj nu am mai avut nevoie.

septembrie 2014 // februarie 2020

Și ca să vedeți de unde a început totul, am lăsat și o comparație între dinții mei dinainte de tratament și dinții de acum. Iar dacă doriți să citiți despre evoluția tratamentului, cu ce probleme m-am confruntat și sfaturi pentru o viață mai ușoară cu aparat dentar, găsiți totul aici.

Iar daca aveți și alte întrebări sau povești de impărtășit legate de aparate dentare si tratamente ortodontice, le aștept cu drag în comentarii.

Ați face/facut tratamente ortodontice? Care e experiența voastră?

(Visited 1,699 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!