aparat dentar

De pe data de 1 septembrie port aparat dentar metalic, fix, pe arcada superioara. V-am tot povestit ca am inceput un nou proiect personal care mi-a ocupat timp si, de ce nu, resurse financiare importante, iar acum am suficiente poze si impresii cat sa va arat despre ce e vorba si cum au decurs ostilitatile in primele trei luni de coabitare cu minunea asta de pe dintii mei.

L.E.: Puteti citi aici impresii mai recente, dupa 8 luni18 luni si 22 luni de la montarea aparatului dentar.

Pana la varsta de (aproape) 27 de ani nu mi-a zis niciunul dintre dentistii care m-au tratat ca ar trebui sa port aparat dentar. Asa ca anul trecut cand un prieten dentist din orasul meu natal (pentru cititoarele din Onesti, este vorba de dr. Andrei Palade – pe care-l recomand din toata inima si la care am fost pentru rezolvarea operatiunilor pre-aparat) mi-a recomandat sa-mi pun unul, observand ca ocluzia (muscatura) mea e deficitara, mult prea deschisa. Mi-a explicat ca asta va duce in timp la tocirea inegala a dintilor, ii predispune la carii si chiar ca vor incepe sa se miste din cauza tensiunilor suplimentare la care sunt supusi.

Desigur, nu prea am vrut sa aud, insa de la el au urmat inca patru medici care mi-au recomandat acelasi lucru: un endodont, un chirurg, un (alt) stomatolog si un ortodont – toti cei cinci au reusit abia, abia sa ma convinga ca am nevoie de aparat si ca e inceputul pentru rezolvarea problemelor cu dintii care m-au tot necajit – carii la aproape toti molarii si premolarii, coronite care au inceput sa se miste si chiar doi premolari tratati care am observat ca incepusera sa se miste, dupa cum fusesem avertizata.

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Eu am ales sa ma tratez la medicul ortodont Gabriela Luca, in Bacau (lucreaza si in Iasi si Roman, din ce stiu eu), pentru ca mi-a fost recomandata cu caldura de prietenul dentist de care va spuneam si pentru ca mi-a inspirat incredere la prima consultatie – asta mi se pare un detaliu foarte important. Am optat pentru aparatul metalic dupa ce m-am consultat cu ortodontul si am citit mult pe internet despre asta, au contat in primul rand rezistenta, rapiditatea cu care se vad rezultatele si costurile – aparatul metalic pentru o arcada costa 1000 lei la cabinetul la care ma tratez eu, spre deosebire de cel din safir care costa 2000 lei (principalul avantaj e ca este mai putin vizibil, dar are bracketii mai mari si mai incomozi, din ce mi s-a spus).

Ciudat e ca, desi stiam ca dintii nu sunt perfect aliniati, n-am realizat cat de strambi erau de fapt pana atunci cand au inceput sa se indrepte. Am facut un colaj cu poze (mai mult sau mai putin reusite) din etape diferite, ca sa vedeti si voi (si eu) progresele din aceste luni:

aparat dentar progrese

  1. fotografia e facuta in dimineata de dinaintea montarii aparatului, cu lumina artificiala (de aici si culorile defazate). Se vede clar ca arcada superioara si cea inferioara nu sunt aliniate, medianele celor doua nefiind simetrice.
  2. dupa primele 10 zile, incisivul lateral dreapta (stanga, cum va uitati la poza) deja incepuse sa se alinieze cu ceilalti
  3. dupa 5 saptamani, incisivii frontari, care erau orientati spre interior, au inceput sa fie vizibil orientati spre exterior, iar incisivii laterali erau semnificativ impinsi spre interior, bracketii fiind deja aliniati aproape drept – in comparatie cu modul in care aratau dupa montarea lor
  4. dupa 3 luni, incisivii frontali isi continua traiectoria spre exterior – dar destul de greu (medicul m-a prevenit ca asta e un proces de durata), iar incisivii laterali sunt frumos integrati pe arcada – cel putin fata de fotografiile anterioare.

Desigur, este loc de mult mai bine, linia mediana a arcadei de sus este in continuare mult deviata fata de mijlocul buzei superioare si linia mediana a arcadei inferioare, iar dintii de sus, orientati spre interior, sunt greu de adus spre exterior.

Progresele exista si se vad, desi cred ca ce trebuie corectat de acum incolo va fi mai greu de observat si monitorizat. Urmeaza sa pun si pe arcada inferioara cand medicul imi va recomanda acest lucru.

Ce e bine sa faceti inainte de a monta aparatul?

  • Gasiti un medic care sa va placa si sa va inspire incredere – ideal ar fi prin recomandari.
  • Rezolvati problemele care v-ar putea crea neplaceri pe parcursul purtarii aparatului, cariile in special. Medicul ortodont o sa va recomande si un detartraj si un periaj profesional – cu siguranta o sa fie nevoie sa-l repetati la finalul tratamentului.
  • Cititi cat puteti despre aparatele dentare si viata altora cu ele ca sa stiti la ce sa va asteptati – dar nu va luati dupa cei mai pesimisti. Eu am fost destul de speriata de idee, dovada si lungile ezitari, dar deja sunt la stadiul in care, daca sunt intrebata mai aluziv despre el, nu-mi dau seama la ce se refera omul, deci m-am obisnuit atat de bine ca nu mai realizez ca il am.
  • Nu aveti idei preconcepute despre varsta la care puteti purta aparat dentar. Eu am 28 de ani si estimez sa-l scot peste vreo doi ani, deci va fi cadoul meu pentru mine de 30 de ani. Am o prietena de 36 de ani careia i s-a recomandat sa isi puna aparat, deci varsta nu e un impediment, cel mult poate lungi putin perioada de purtare a aparatului.
  • Incercati sa va obisnuiti cu ideea purtarii lui. Eu am fost destul de speriata de idee, nu stiam cat de mult timp o sa-mi ia sa ma invat cu el, insa nu prea m-a ingrijorat faptul ca lumea se va uita ciudat sau ca se va face misto pe tema asta. Am observat ca unii au fost curiosi si mi-au cerut informatii, altii n-au comentat absolut nimic si s-au comportat ca si cum nimic nu ar fi fost schimbat si cei care au facut glume pe tema asta au fost mai degraba cei care au probleme cu dantura si complexe legate de asta.

aparat dentar

via

Ce informatii e bine sa cereti medicului ortodont la consultatia preliminara?

  • Timpul estimativ in care veti purta aparatul
  • Cat costa inlocuirea bracketului
  • Cat costa activarile lunare
  • Cat costa inelele ce se aplica pe molari
  • Cat costa contentia mobila si cat timp o veti purta dupa indepartarea aparatului

Ce e bine sa stiti de la o purtatoare de aparat dentar?

  • Dupa aplicarea aparatului va exista senzatia de tensiune in dinti, chiar durere. In cazul meu etapa asta a trecut fara sa fie nevoie de analgezice. Din aceasta cauza s-ar putea sa fie dificil sa mancati normal, eu am mancat mai mult chestii cu consistenta moale, supe crema, lapte cu gris/orez, piure-uri.
  • La activare, tensiunea a fost semnificativ redusa si, desi eram pregatita cu supa crema, am putut manca normal. Sunt persoane care resimt la activari dureri similare ca intensitate cu cele de la aplicarea aparatului.
  • Evit sa musc din chestii dure (precum fructe sau covrigi tari), dar cu exceptia primelor zile, am putut manca normal, muscand din paine, pizza, gogosi.
  • Incerc sa fiu extrem de atenta cu igiena dentara, folosesc ata dentara, periute interdentare, apa de gura. Am si o periuta travel-size si o periuta interdentara pe care le port mereu in geanta si le folosesc dupa mese cand nu sunt acasa.
  • Mancatul in public presupune o serie de provocari suplimentare: eu aleg felurile care stiu ca nu vor pune probleme prea mari (am mancat si sandwich-uri, dar in general aleg alimente moi, gen paste), dupa ce mananc incerc sa verific daca totul e in regula cu aparatul si eventual ma spal pe dinti daca pot si trebuie.
  • La inceput mi-a fost destul de greu sa imi trag buza de sus peste bracketi dupa ce zambeam, aveam mereu senzatia ca interiorul buzei este uscat si ca ma ranesc – beam multa apa, ceea ce e foarte bine pentru organism. Cu timpul, asta a venit natural si acum nu ma mai deranjeaza.
  • Nu am incercat niciodata sa ascund faptul ca port aparat, daca incerc sa zambesc fara sa sa se vada, am un zambet extrem de ciudat (si inca nu m-am obisnuit sa stau frumos la poze din cauza asta) asa ca atunci cand zambesc mi se vede si ultimul bracket.

aparat dentar metalic

  • Alegand aparat metalic si elastice colorate discret, nu am avut probleme cu decolorarea si patarea acestora, arata decent pana la urmatoarea activare, iar eu beau zilnic cafea si ceai (mai ales de fructe). La inceput am folosit paie pentru a bea bauturile astea (ceea ce strica din farmec), apoi am inceput sa neglijez aspectul asta si n-am observat diferente in aspectul elasticelor. Daca alegeti brackets din safir si elastice transparente, va trebui sa fiti foarte atenti la aspectul asta.
  • Oricat de bine m-as fi invatat cu aparatul, recunosc ca cel mai tare ma motiveaza sa stiu ca voi scapa de el cu dintii frumosi si perfect aliniati, cu o ocluzie functionala – si in acest sens mi-au facut curaj multe colege bloggerite: Ramona, Silvia si Dorina sunt primele care-mi vin in minte.

O sa va tin la curent cu progresele mele si sper ca experienta mea sa va fi facut curaj in a face ce trebuie pentru zambetul si dantura sanatoasa!

Ati purta(t) aparat dentar? Ce parere aveti despre aceste dispozitive medicale?

(Visited 37,118 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!