Prima “smaculiala” facuta in casa ever a fost masca cu lapte si malai pe care mi-a recomandat-o o vecina (eu aveam vreo 14 ani, ea vreo 29 si pentru mine era un model de eleganta). Mi-a explicat ea ce si cum cu reteta asta si trebuie sa recunosc ca inca o mai folosesc pe post de exfoliant in formula asta sau variatiuni pe aceeasi tema.
In urma torturilor la care mi-am supus parul, coafeza “calau” mi-a spus sa folosesc ulei de masline ca pe o masca si sa il tin cat mai mult in par. Am aflat apoi cum pot imbunatati reteta cu alte ingrediente naturale si am inceput sa caut pe internet si alte informatii despre ce e nociv din cosmeticalele gata facute si alternativele la acestea.
Asa am ajuns eu la JOVIS, adica Ioana. Mi-a placut mult faptul ca, pe langa vanzarea de produse facute de ea, mai ofera si retete pe care le poti face acasa. Cand m-am apucat de “sportul” asta am facut o cheltuiala mai mare cumparand ingrediente, dar am folosit din unele cantitati mici si imi ajunge cantitatea initiala din ingredientul respectiv pentru a pregati mai multe transe.
Ioana este o tipa foarte draguta si amabila, mi-a dat mai multe sfaturi pe mail cand i-am scris si i-am povestit cam care sunt particularitatile fetei mele. Mi-a recomandat cateva retete (printre care si cea de lotiune tonica, pe care nu o publicase inca pe blog la vremea respectiva), mi-a dat detalii, a fost foarte draguta. Am cunoscut-o si pe mama ei la un targ in Bucuresti. Nu stiu ce varsta are, dar daca foloseste produsele, femeia e reclama ambulanta pentru ele la cat de bine arata si la ce ten minunat are!
Iata ce am pregatit eu si mi-a placut:

“Lotiune tonica hidratanta pentru ten mixt/gras/acneic
  Aveti nevoie de (cantitati pt 150 ml):

  • 30 ml tinctura de propolis (de la plafar);
  • 25 ml extract glicerinic de muguri de plop sau scoarta de salcie (de la plafar);
  • zeama de la o jumatate de lamaie;
  • 20 picaturi ulei esential de tea tree;
  • jumatate de lingurita de glicerina vegetala;
  • optional, jumatate de lingurita de miere (zic optional deoarece s-ar putea ca miere sa va dea o senzatie lipicioasa);
  • apa distilata.


Procedati asa:

  • amestecati tinctura de propolis cu extractul de muguri de plop/scoarta de salcie;
  • adaugati uleiul esential si apoi glicerina;
  • adaugati zeama de lamaie si completati cu apa distilata pana la umplerea recipientului;
  • adaugati mierea si agitati bine.

Lotiunea tonica se aplica cu o discheta demachianta sau chiar prin pulverizare (daca aveti un recipient spray), caz in care puteti continua cu aplicarea cremei de baza de ulei vegetal, prin masaj pana la absorbtie completa (vezi aici). Eu de cele mai multe ori renuntam la acest ultim pas deoarece lotiunea este suficient de hidratanta datorira glicerinei din compozitie.”

Asta e reteta Ioanei. Eu am ales sa o fac fara miere. Am pus produsul intr-un flacon cu pulverizator de la un balsam leave-in pentru par Avon si il aplic pe fata prin pulverizare. Pe timp de vara, avand tenul mixt, am sarit peste crema, datorita glicerinei pe care am pus-o in compozitie nu am mai simtit nevoia de a aplica crema ca sa nu incarc tenul inutil. Cel mult, mai aplicam unt de cacao seara, ca sa aiba timp “to work its magic” peste noapte si ca sa se intinda mai usor, il puneam peste lotiunea aceasta. 
Am facut-o respectand cantitatile din reteta originala si am facut-o in iunie. Inca mai am din ea, dar nu foarte mult. Oricum este spornica si usor de facut. O iau cu mine atunci cand plec in deplasari, nu m-am despartit de ea. 
De ceva timp tenul meu a inceput sa arate mai bine. Trebuie sa recunosc ca momentul in care am inceput sa aplic lotiunea asta a coincis cu momentul in care am decis sa am mai multa grija de tenul meu, asa ca nu pot pune tot efectul pozitiv pe seama lotiunii, insa sunt convinsa ca a contribuit din plin. Dupa absorbirea ei in piele (cateva minute) pielea e catifelata, fina, nu ramane grasa. 
Aveti grija cu ochii, daca o faceti si o aplicati prin pulverizator. Tineti ochii inchisi, dar oricum se depune putin pe gene si s-ar putea sa va usture putin ochii. Eu m-am invatat cu senzatia si nu ma deranjeaza foarte tare, dar presupun ca puteti pune o discheta demachianta pe ochi atunci cand pulverizati in dreptul lui, daca aveti ochisorii sensibili. 
Asta a fost prima reteta incercata. Apoi am pregatit si:

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Gel de curatare pentru ten gras/acneic/mixt
lista cu ingrediente:

-argila ( eu am folosit de la Asla Vital, 2 pliculete)
-zeama de lamaie (aprox. 1-1,5 linguri)
-miere (2 linguri)
-gel de aloe (2 linguri; daca nu aveti se poate in locui cu apa distilata)
-cateva picaturi de ulei esential de arbore de ceai (are excelente proprietti anti-acneice care merita discutate pe larg, intr-o postare viitoare).
-1/2 lingurita propolis sub forma de tinctura sau pulbere (propolisul este unul dintre cei mai puternici antibiotici si antimicrobieni naturali)


Toate chestiile astea se amesteca bine bine si..gata! Bineinteles ca va puteti juca cu proportiile ingredientelor pana cand va iese consistenta dorita, vascoasa si usor de aplicat, asa cum este si cea din poza.”
Eu am pregatit gelul intr-un flaconas de gel antibacterian, mi s-a parut si la indemana, si usor de procurat. Am procedat dupa reteta Ioanei, dar am pus si niste carbune medicinal (despre acesta am citit tot pe blogul ei) si mai multa argila. Rezultatul final nu are consistenta chiar de gel, ci mai degraba de pasta. Griul acela este, bineinteles, mult mai anost si nu la fel de bine parfumat ca chestioarele pastelate din comert, dar rezultatele obtinute din folosirea lui sunt foarte bune. Faptul ca are doar ingrediente naturale si curata foarte bine este de nepretuit pentru mine. Curata foarte bine si nici nu usuca pielea cum s-ar intampla prin folosirea argilei simple, pentru ca are alte ingrediente care sa vegheze la asta.
Inainte sa iau un sapun JOVIS, il foloseam zilnic. Acum recunosc ca il iau cu mine in calatorii (mi se pare mai practic decat sa umblu cu mai multe sapuniere dupa mine). De multe ori il intindeam pe fata inainte de a intra in dus, masam bine mai ales pe nas si in jurul lui si faceam dus cu gelul pe fata. Il clateam inainte sa ies din dus si in felul asta avea si un efect de masca, argila lucra intens in acest rastimp. 
Singura precautie ar fi ca trebuie clatit bine, mai ales spre exteriorul fetei, pentru ca altfel murdareste prosopul . 
Al meu e pe terminate, de aceea am pus poza facuta tot de Jovis. Daca va pasioneaza cat de putin domeniul acesta al cosmeticelor naturale, va recomand sa intrati pe blogul ei, are multe retete si produse foarte bune.

(Visited 238 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!