Buna sa va fie dimineata de duminica!
Pentru noi, duminica aceasta e finalul de concediul al Colegului si sfarsitul plimbarilor noastre la munte in noua formula marita, de 3. Asadar, m-am gandit sa povestim despre excursia de saptamana asta, la Tusnad. N-am fost la fel de impresionati ca de Durau, dar totusi eu m-am simtit bine la Tusnad si, daca aveti drum prin zona, poate va prinde bine istorioara de azi.
Vrei să primești postările mele pe email?
Pentru Tusnad, am ales cazarea la pensiunea Zenit. Oferta de cazare nu ni s-a parut foarte satisfacatoare, desi destul de numeroasa. Multe pensiuni se aflau la soseaua principala, traficul e destul de aglomerat in zona, asa ca nu era o idee buna pentru noi, fugiti din oras, sa ne cazam undeva unde am fi dormit in zgomot de camioane (mai ales la ce ecou creeaza muntii). Drept urmare, am ales Zenit, care a venit cu niste dezavantaje: camera micuta, baia foarte mica si inghesuita, semnal prost la TV (iar noi am mai fi pierdut vremea la TV cand Copila a dormit si afara ploua…), pozitia relativ departe de centru (tinand cont ca noi ar fi trebuit sa plecam cu carutul sau cu Copila in sistem) ne-a facut sa apelam la masina.
Totusi, daca punem in balanta linistea, curtea minunata, cafeaua bauta in foisor si faptul ca am petrecut atata timp cu bebelusa la aer, am iesit pe plus cu siguranta. Dupa ce ne-am si plimbat prin statiune si am vazut amplasarea si curtile altor pensiuni, ne-am convins ca am facut alegerea potrivita pentru noi, linistea, curtea si peisajul au contat mai mult decat drumurile cu masina.
Masa de pranz am servit-o in acelasi loc, Hanul Secuiesc. Ne-a placut mult mancarea si faptul ca aveau terasa unde noi am putut aduce carutul si am mancat linistiti cu Copila alaturi. Am pozat papricasul cu galuste unguresti, care mi-a placut mult de tot, precum si pieptul de pui umplut, comandat cu cartofi prajiti in coaja – de fapt, ei mi-au facut cu ochiul. Colegul de apartament a mancat doar bucate traditionale.
Am mai cumparat cateva produse de la o patiserie din centru, foarte bune ni s-au parut in special saratelele cu cascaval. Pentru ca amandoi suntem pofticiosi, am mancat si prajturi la cofetaria din centru (Diplomata cred ca se cheama), dar n-am fost deloc impresionati de ele.
Pentru Copila am luat de acasa micul dejun in borcanele, sterilizate, si pentru pranz i-am pregatit in bucataria locului de cazare. Si ea a mancat la terasa, i-am pus masa doar in curte, daca tot a fost frumos.
Din pacate, la capitolul plimbari Tusnadul sta destul de prost. Statiunea e mica, mult din locul de promenada e la sosea, una foarte circulata, lacul Ciucas pare abandonat si neingrijit (in jurul sau doar doua banci te ispitesc la popas si e mare pacat), iar daca vrei sa urci spre turnul Apio, esti descurajat de avertismentele de ursi.
Totusi, dupa ani de plimbari la Caciulata, a fost interesant sa vedem Oltul atat de aproape de izvor si atat de mic, cand noi il stim mult mai vanjos in defileu.
Pentru amatorii de piscina si sauna, in Tusnad exista un Centru Welness care arata foarte promitator, cu piscine interioare si exterioare, sauna si alte servicii spa. Accesul este de 30 lei/persoana si ne-a tentat sa mergem, doar ca plecasem nepregatiti de-acasa, fara prosoape, echipament de baie sau papuci – de-acum, nu vom mai pleca fara ele. Cu siguranta, nu am fi bagat Copila in apa, dar macar cu randul si tot ne-am fi imbaiat.
In drum catre casa, am facut un mic ocol prin Miercurea Ciuc si am fost cucerita de centrul orasului, care arata foarte misto. Are acelasi aer ca Sibiu sau Brasov, dar este mai aerisit si nu sunt atat de multe terase printre care sa faci slalom – chiar ai loc sa te plimbi. Am si nimerit o vreme splendida, 22 de grade si senin, mai mare dragul sa te plimbi, va spun!
Vremea a fost schimbatoare, asa ca am folosit si hainele groase pe care le-am luat cu noi (mai ales pentru Copila). Ne-am intors insa cu totii bine acasa, trusa cu medicamente a ramas nefolosita (am luat cam tot ce mi-a recomandat medicul pediatru pentru bolile cele mai frecvente la bebelusi). De data asta, am folosit carutul, mai mult pentru a tine Copila cat am servit noi masa, sistemul de purtare a fost baza pentru plimbari intrucat trotuarele din statiune nu sunt cele mai prietenoase cu bebelusii plimbati in carut.
Copilei i-a placut si i-a priit timpul petrecut in natura. A dormit si pe-afara, in plimbari, a fost foarte atenta la orice, am tot plimbat-o prin gradina sa-i arat florile, si in statiune s-a tot uitat dupa flori si mai ales dupa copii. Noptile au fost ceva mai grele, intrucat si-a adaugat inca un dinte in palmares, dar cred ca faptul ca a fost scoasa din ritmul ei s-a compensat cu aerul curat si verdeata.
Una peste alta, nu cred ca ne vom intoarce prea curand la Tusnad, mai sunt statiuni noi de vazut si alte locuri care ne-au placut mai mult si in care ne-am intoarce. Dar nu-mi pare rau ca am fost, a fost prima vizita la Tusnad pentru mine si mi-a fost drag sa petrec atatea ore in gradina, alaturi de Colegul de apartament si a noastra Copila.
Ati fost la Tusnad? Ce destinatii de munte ne mai recomandati?
Comments
AlexandraJuly 16, 2017
Adina//SeptembrieJoiJuly 16, 2017