Daca sunteti viitoare sau proaspete mame, sigur ati luat deja la cunostinta despre importanta alaptarii pentru bebelus si, daca sunteti la curent si cu recomandarile OMS, probabil stiti ca bebelusul are nevoie de sa fie alaptat pana la cel putin 2 ani, zice uniunea capetelor luminate din medicina. Eu tin cont de asta, si nu doar pentru ca ii cred pe cuvant, ci vad la Copila mea in fiecare zi ca alaptatul este ceva minunat pentru noi. Nu mi-am propus cand ne vom opri, mergem inainte atat timp cat suntem ok amandoua, cand m-or lasa balamalele, voi lua masuri.

Alaptarea vine insa cu limite (sau sa-i zicem doar dificultatii), unele evidente, cum ar fi sa pleci de langa copil cu orele (sau zilele, in functie de varsta), regimul alimentar (daca bebelusul are ceva alergii), limitarea la minimum a consumului de alcool (cica e ok sa gusti, nu e ok sa bei si nici sa gusti la fiecare masa, daca ai 10 in casa, stiti voi bancul), restrictiile legate de medicamentele pe care le puteti lua (cel mai sigur e sa verificati substantele active pe E-Lactancia). Insa mai sunt o serie de limite care, daca sunteti ca mine, mame pasionate de skincare, s-ar putea sa va prinda bine sa le cunoasteti.

Mai multe dintre voi mi-ati pus intrebari de-a lungul timpului si m-am gandit sa reunesc tot ce stiu intr-un articol pe subiect si, daca mai stiti si altele decat ce urmeaza sa cititi, va invit sa le scrieti in comentarii, ca sa avem totul adunat la un loc, pentru surorile noastre (viitoare) alaptatoare.

IPL – Epilare definitiva

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Incep cu epilarea definitiva, o procedura cosmetica pe care am ajuns sa mi-o doresc mult, insa nu e un moment potrivit pentru ea. Sunt teoretic candidatul ideal, cu piele deschisa si par inchis la culoare. Practic, atat timp cat o femeie alapteaza, hormonii ei (care regleaza, printre altele, si cresterea parului) sunt greu de controlat si anticipat, asa ca epilarea definitiva nu se recomanda, fie ca e vorba de procedura din cabinetele de cosmetica, fie despre un epilator cu laser care se poate folosi acasa. Asa ca momentan raman la epilatoare clasice, insa tanjesc la ziua in care voi putea sa imi usurez viata cu epilarea definitiva.

Retinol si retinoizi

Este, cred, cea mai populara interdictie in alaptare, inca dinainte sa raman insarcinata stiam ca retinolul si retinoizii (adapalene, triretinoid, isotriretinoid, tazarotene, retinyl acetate, retinyl palmitate) nu sunt recomandati in sarcina si alaptare. Insa, recent am aflat ca de fapt interdictia se refera la consumul oral sub forma medicamentoasa, nu la aplicarea topica, dupa cum recomanda E-Lactancia. Eu totusi nu am folosit pana acum si prefer sa evit, de asemenea tineti cont ca E-Lactancia studiaza strict substantele care se excreta in laptele matern, iar in timpul sarcinii substantele trec prin placenta la bebelus, nu e acelasi lucru.

Hidroquinona si alpha abutin

Hidroquinona si alpha arbutin au proprietatea de a ajuta la depigmentare si sunt folosite pentru tratarea petelor solare sau a petelor post-acneice. Nu se secreta in cantitati semnificative in laptele matern, dar pentru ca exista niste controverse legate de potentialul de a produce mutatii, nu se recomanda folosirea lor in mod curent in perioada alaptarii. Eu le evit.

Peeling-uri chimice

Nu se recomanda peeling-urile chimice, deci aplicarea de acizi ce depasesc concentratii de 10-15%. Din ce am gasit eu, nu se excreta cantitati mari in lapte, insa raspunsul pielii e greu de anticipat in aceasta perioada in care hormonii isi cam fac de cap. Eu am folosit ocazional solutia The Ordinary cu 30% AHA si 2% BHA, nu am avut probleme, dar o aplic o data pe luna, sa zic.

Ce este sigur de folosit in timpul alaptarii?

Acizii exfolianti in concentratii de pana la 2% pentru BHA si 12% AHA, antibioticele compatibile cu alaptarea, antibacteriene (benzoyl peroxide, poate va aduceti aminte de celebrul Brevoxyl care nu se mai gaseste la noi, sau acid azelaic, care merge pana la 15-20% ca si concentratie), produse de protectie solara – a caror importanta tin neaparat sa o subliniez pentru ca sarcina si alaptarea ne predispun si mai mult la pete hiperpigmentare datorate soarelui (si, daca ati citit mai sus, ingredientele impotriva lor nu le putem folosi in aceasta perioada). Eu am povestit si despre rutina mea de ingrijire a tenului, daca vreti sa va inspirati din produsele folosite si care sunt ok in alaptare. Probabil ca este evident, dar tin sa mentionez ca niciuna din aceste substante nu se aplica pe sani, cu atat mai mult aproape de mamelon, pentru a evita riscul de ingestie de catre bebelus.

Tin sa mai adaug si vopsirea parului, pentru ca eu am citit destul de mult despre asta la inceputul sarcinii – am mult par alb si ma vopsesc lunar. Pentru ca folosesc Matrix Socolor, o vopsea cu amoniac, nu tin Copila in preajma mea in timpul procedurii, ca sa inspire eventualii vapori, insa vopseaua de par se absoarbe prea putin in piele ca sa treaca prin fluxul de sange in laptele matern.

Acestea sunt ingredientele si procedurile cosmetice despre care stiu si m-am interesat eu in perioada alaptarii. Sunt curioasa ce altele v-au starnit voua interesul si ce interdictii ati mai aflat.

Voi ce proceduri si produse cosmetice ati folosit si ati evitat in timpul alaptarii?

(Visited 10,629 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!