Asemeni multor mame, cand am aflat ca sunt insarcinata, m-am gandit la toate chestiile de care Copila va avea nevoie dupa ce se va naste. Si, desi imi venea sa cumpar absolut toate hainutele, oricat de nepractice erau, si toate draciile din magazinele pentru bebelusi, am incercat sa judec rational si sa cumpanesc bine lucrurile, in special pentru achizitiile foarte scumpe.

La loc de cinste printre acestea as zice ca se afla carutul, pentru ca sunt atatea variante, combinatii de landou cu sport, cu sau fara scoica, sau modele mai simple. In plus, mai exista si multe optiuni de pret, de la ieftine la foarte, chiar foarte scumpe. In final, eu ales sa nu cumpar un carut foarte scump si acum, dupa mai bine de 1 an, consider ca am procedat foarte bine, iar mai jos o sa va enumar motivele mele. Daca va regasiti in situatia mea, poate e mai bine sa va ganditi de doua ori inainte de a da foarte mult pe un carut.

Un carut scump pentru noi ar fi fost o pierdere de bani, avand in vedere toate aspectele pe care le-am mentionat mai sus. Desigur, nu judec pe nimeni care a facut o asemenea alegere, pana la urma fiecare isi cunoaste motivele si cu siguranta sunt parinti care au folosit carutul mult mai mult decat noi. Dar daca sunteti in postura de a cumpara acum carut pentru un copilas ce urmeaza sa se nasca, va sfatuiesc sa cantariti cu atentie cat si cum il veti exploata:

  • in ce anotimp se va naste bebelusul si cat veti putea exploata fiecare componenta – daca alegeti modele de carut 2 in 1
  • cat de confortabila si sigura este scoica – daca alegeti modele de carut 3 in 1, cu scoica inclusa
  • cat de usor de manevrat este, dar si care este greutatea totala a carutului
  • daca aveti lift sau posibilitatea de a depozita carutul la parter sau in masina, astfel incat sa nu fiti nevoite sa il carati pe scari
  • sistemele de purtare pot fi mai tentante decat un carut scump, sofisticat sau greu
  • ca nu toti bebelusii dorm linistiti in landouri, asa cum vedem uneori in parc – de multe ori mamele se intorc acasa cu puiul de om intr-o mana si imping carutul cu o mana.

Initial, eu m-am gandit sa cumparam un carut bun, fie si scump, in ideea ca daca vom mai avea un copil, facem o investitie si ne luam de-o grija. Apoi, o colega mi-a propus sa imi dea caruturile pe care le-a folosit la fiica sa, acum ceva ani. Desi nu erau cele mai moderne sau sofisticate modele, am considerat ca e mai bine asa si, daca ar fi trebuit sa cumpar, probabil as fi optat tot pentru un model accesibil pentru ca:

  • Aflasem despre beneficiile purtarii bebelusilor, atat din perspectiva lor, care au nevoie de contact cu mama, cat si din punctul de vedere al mamei, careia ii este mai usor sa se deplaseze cu un bebe purtat decat in carut
  • Copila mea s-a nascut in noiembrie – termenul era decembrie, deci oricum stiam ca va fi iarna si ca landoul pentru primele 3-4 luni va fi foarte nepractic, pentru ca nu m-as fi indurat sa pun un bebelus atat de mic intr-un carut atat de rece. Daca punem la socoteala si zapada din ianuarie si februarie si cat de nasol e de umblat cu carutul prin sleauri, iata inca ceva care sa incline balanta.
  • Din ce caruturi am vazut eu, majoritatea sunt foarte voluminoase si in varianta sport, ori cu 200-300 de lei exista sporturi tip “umbrela”, care devin foarte compacte si sunt si foarte usoare – dupa 6 luni ale copilului, are deja 7-8-9 kilograme, ori sa cari pe scari copilul si un carut greu este un supliciu din punctul meu de vedere.
  • Majoritatea combinatiilor de caruturi 3 in 1 nu au cele mai fericite scoici, din ce am studiat eu. Nu sunt nici cele mai comode si nici cele mai sigure – desi in mod cert sunt o optiune mai buna decat sa calatoreasca bebelusul in bratele unui adult.
  • Banii economisiti se pot directiona catre achizitionarea unui scaun auto bun, care va avea un timp de folosire mult mai mare decat cel al carutului – daca e sa comparam o medie de 12-18 luni ale carutului cu 4-6 ani ale unui scaun auto care merge pana la 18 sau chiar 25 de kilograme.

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Asta era teoria de la care am pornit atunci cand am decis sa nu investim in carut. Si acum sa va povestesc si cum a fost realitatea din teren, ca stiti voi, de multe ori ce iti imaginezi inainte de a naste nu se pupa neaparat cu ce se intampla dupa.

In primele luni, afara era frig, copila era foarte mica si foarte usoara, asa ca cea mai simpla varianta a fost sa o port, asa cum anticipasem. Am avut un *wrap elastic Poarta-ma* la inceput, l-am folosit pana spre 3 luni ale ei, iar carutul a stat strans, bine mersi. L-am folosit prima data la botez si nici nu mai stiam cum sa il deschidem, ca sa fiu sincera.

Era extrem de simplu sa iesim asa pentru ca, dincolo de faptul ca nu mai caram carutul pe scari, nici nu mai trebuia sa o imbrac pe ea in salopeta de fas (o placere, plangea de rupea de dragul imbracatului) pentru ca era acoperita de cele trei straturi ale wrap-ului si de geaca mea. Pozele de mai sus sunt de cand avea o luna, respectiv 3 – cred ca in a doua deja era intr-un Marsupi. Oricum, puteti citi mai multe despre experienta mea cu sistemele de purtare a bebelusilor aici.

Am inceput sa folosim carutul Chicco cu landou undeva pe la finalul lui martie, cand Copila avea aproape 5 luni si afara incepuse sa se faca mai cald. Il preferam doar pentru situatiile in care ieseam efectiv la plimbare, de obicei aveam si un sistem la mine caci isi cam pierdea rabdarea in drum spre casa si nu mai voia sa stea in carut. A fost ceva mai bine cand se apropia de 6 luni si am putut sa ii ridic treptat spatarul si sa vada si ea altceva decat cerul.

Oricum, pentru mers la cumparaturi am preferat in continuare sa o port in sistem, desi greutatea ei a ajuns rapid la peste 9 kilograme la 6 luni. Era mult mai usor, sistemul mult mai compact, plus ca daca il reglam bine, nici nu ma durea nimic. Daca as fi mers cu un carut si atat, as fi terminat prin a tine Copila in brate cu o mana si cu cealalta sa imping carutul. Ea adormea destul de greu in carut, asa ca atunci cand o lua somnul, o puneam in sistem si imediat se cufunda in lumea viselor.

De ce ziceam sa aveti in vedere ca un carut e foarte voluminos? Cel pe care il avem noi este un model mai vechi de la Chicco, genul de carut sport care merge de la 0 luni pentru ca nu are cosulet, ci se transforma din landou in sport prin ridicarea spatarului (in genul *acesta*, modelul pe care il am eu este mai vechi si nu se mai produce). Prin constructia sa, este mai compact decat un landou clasic, dar chiar si asa a ocupat destul loc in portbagaj (iar masina noastra este una foarte generoasa ca spatiu) atunci cand am plecat in concediul de la Vatra Dornei. De folosit, l-am folosit dupa cum se vede si in poze, dar s-a intamplat sa duc Copila in sistem si in carut plimbam cumparaturi (ca in poza de mai sus).

Cand a venit vara, am facut trecerea la un carut sport tip umbrela. Carutul Chicco pe care il foloseam initial devenise destul de ingust la umeri, iar Copila noastra cea pufoasa parea ca sta inghesuita in zona umerilor. Carutul sport insa era mult mai generos ca spatiu. Modelul pe care l-am avut noi este unul foarte simplu, dar cel mai mult mi-a placut la el ca se intinde si el perfect orizontal si, in rarele ocazii in care Copila a adormit in el, nu a dormit ingramadita, in fund. Teoretic, cred ca e o varianta mai slim a carutului mare, dar totusi cel de la Chicco mi s-a parut ca avea partea de sezut si spatar mai buretata si mai comoda – pentru un bebe mic.

Cert e ca deja cand am trecut la carutul acesta sport, se facuse plina vara, Copila era deja mai mare, mai activa si mai interesata de mediul inconjurator. Puteam face deja plimbari lungi cu carutul, chiar daca se mai plictisea in drum spre casa reuseam sa ii distrag atentia si sa o impac pana acasa. Fata de cat am folosit carutul la inceput, pe timpul iernii, clar acum, in vara am recuperat si pe acesta l-am folosit mult mai mult. As indrazni sa zic ca ne-am fi putut descurca lejer si doar cu acesta, avand in vedere cat de putin l-am folosit pe celalalt.

De ziua ei, Copila a primit o tricicleta Smartrike pe care am folosit-o momentan destul de putin. Fata de carutul sport, mi se pare mai usor de manevrat pentru ca o pot impinge cu o singura mana (carutul nostru sport nu avea o bara, ci doua manere si nu reuseam sa-l deplasez drept impingand doar de unul singur) si e si foarte usoara. In masina ocupa ceva mai multicel loc decat carutul, dar per total mi se pare foarte practica.

De cand a dat frigul insa, nu prea am mai iesit la plimbari lungi, iar cand iesim, iesim fie pe jos, fie in sistem. Da, o port in continuare, chiar daca a depasit 12 kilograme de cand avea vreo 11 luni, nu o mai port insa la fel de mult ca atunci cand era mica pentru ca acum vrea sa si mearga pe jos. La cumparaturi o asez in cos, deci s-a simplificat si aici treaba. Cert e ca nici carut nu mai folosim in perioada asta, caci de fapt de aici plecasem.

Insa la primavara cand vom parcurge distante mai lungi, vom recupera si plimbarile cu tricicleta. Pana atunci isi va da si drumul la mers singurica mai bine.

Si nu sunt singura persoana care a ajuns la concluzia ca nu ar fi trebuit sa investeasca sume importante in carut. Am o prietena care a cumparat carut 3 in 1, care nu s-a dovedit a fi o alegere inspirata: scoica este destul de aiurea, iar carutul per total este foarte greu, ea nu are lift si nici posibilitate de a-l depozita la parterul blocului. Asadar, desi ea a nascut vara si ar fi fost poate mai usor sa iasa cu carutul decat mi-ar fi fost mie, in luna ianuarie, in final a folosit mai mult sisteme de purtare. Iar acum, cand puiul a ajuns la varsta de a fi plimbat in componenta de sport, in continuare ansamblul de carut + copil este foarte greu de coborat pe scari, asa ca mai util i-ar fi un carut sport compact, cum e cel pe care l-am folosit eu.

Dupa cum spuneam mai sus, o investitie mult mai buna decat un carut scump mi se pare un scaun auto bun. Pe mine ma tentase la un moment dat un carut Inglesina Zippy care se ducea pana spre 3000 lei, sigur ar fi fost o investitie extrem de proasta avand in vedere ca cel mai mult am folosit un carut care a costat vreo 200 lei acum 7 ani.

Scoica folosita de noi a fost de imprumut, tot un model Chicco, pe care am folosit-o in primele 9 luni. Nu s-a potrivit la carut, asa ca uneori mi s-a parut putin anevoios sa mut Copila adormita din scoica in sistem sau invers cand mergeam la cumparaturi. Pe de alta parte medicii nu recomanda ca scoica sa fie folosita pe post de carut (cu atat mai putin scaun de masa), asadar, pentru ea cu siguranta a fost mai bine sa stea in sistem la cumparaturi decat in scoica.

Imediat ce Copila a implinit 9 luni, am comandat un scaun auto Axkid Kidzone, din categoria 9-25 de kilograme, cu putin peste jumatate din pretul carutului Inglesina. Estimam ca il va folosi pana pe la 4-5 ani si pana acum suntem foarte multumiti de el. Planuiesc sa va povestesc si pe ce considerente l-am ales si cum ni s-a parut in jumatate de an de folosire.

Voi ce tip de carut ati ales, daca sunteti (pe cale sa deveniti) parinti?

(Visited 1,192 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!