Daca sunteti pasionate de ingrijirea pielii, stiti probabil cat de important e sa folosim protectie solara zilnic, indiferent de anotimp – acesta e unul din sfaturile antiage cele mai eficiente si pe care s-a tot batut moneda in ultimii ani. Asa ca industria a urmat cercetarile si a scos produse multifunctionale: creme de zi, fonduri de ten, primere sau pudre cu SPF, care sa incante ochiul cumparatoarei si sa pluseze in decizia ei de cumparare prin factorul de protectie continut.

In mod normal, le-as lauda initiativa si m-as bucura pentru o astfel de alegere, dar astfel de produse au doua taisuri: gradul de protectie oferit nu este suficient si ofera o senzatie de falsa protectie solara – care poate creste timpul de expunere la soare cu pielea insuficient protejata.

De ce nu e de ajuns crema de zi, fondul de ten, pudra sau primerul cu SPF?

Factorul de protectie solara notat pe ambalaj cu cifre indica gradul de protectie impotriva razelor UVB, adica acelea care coloreaza pielea, mai intense in timpul verii si carora le datoram bronzul. Cele de care ne temem noi sunt razele UVA, cele care imbatranesc pielea, de care trebuie sa ne ferim si in timpul iernii, care trec prin umbrela de plaja, prin fereastra si de care cremele normale, fondurile de ten si pudrele nu ne feresc decat (in cel mai optimist caz) intr-o masura foarte mica.

Protectia impotriva UVA se noteaza in Europa cu PPD, maximum fiind in jur de 60 – din cremele folosite de mine, Bioderma Photoderm Max are PPD cel mai mare, adica 42. Dintre brandurile europene, doar Bioderma listeaza PPD la fiecare produs, insa legislatia europeana prevede ca protectia pe UVA sa fie minim o treime din protectia UVB. Pentru produsele asiatice, protectia pentru UVA se noteaza cu PA si se noteaza de la + la +++, care e echivalentul unui PPD 16 – mult mai mic decat maximumul european. Din acest motiv, ne putem considera norocoase pentru ca in Europa protectia solara este mult mai strict reglementata, ceea ce e un avantaj pentru noi, consumatorii de astfel de produse.

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Se intampla adesea ca produsele cu SPF mare sa nu aiba si PA/PPD mare sau sa nu fie listat deloc. Asa ca nu e de mirare de ce nu e listat pe produsele de machiaj si trebuie sa fii un fin cunoscator al ingredientelor cosmetice ca sa iti dai seama din lista INCI daca protectia UVA oferita se apropie ca nivel de cea UVB.

Produsele de machiaj cu SPF mic creeaza un sentiment fals de siguranta

Ca sa ajungi la gradul de protectie indicat pe ambalaj, trebuie sa aplici din produs o cantitate suficient de mare: pentru ten, cam cat o lingurita. Eu cred ca pun nici jumatate la un machiaj de zi, ceea ce inseamna ca, daca folosesc un fond de ten cu SPF20, nu voi avea SPF20 de fapt pe fata, ci mult mai putin.

Si sa zicem ca in timpul unei zile normale expunerea e oricum limitata de timpul petrecut la birou. Daca plecam la ora 4-5, cand soarele e sus pe cer si foarte puternic, protectia solara, si asa insuficienta, si-a pierdut efectul de tot pana la ora aceea, asadar ideal este sa reaplicam protectie solara chiar si daca am folosit dimineata un factor de protectie ridicat (30-50).Problematic e cand aplici dimineata crema de zi cu SPF15 si apoi pleci la plaja, unde protectia solara oferita de crema e absolut insuficienta inca de la inceput, iar pe timpul zilei devine inexistenta.

 Si totusi, de ce e un plus ca produsul de machiaj sa ofere protectie solara?

  • Pentru ca nu poti avea niciodata suficienta protectie solara – de cele mai multe ori, nu aplicam cantitatea recomandata din produsele de protectie solara, asa ca orice supliment e binevenit. Totusi, crema de protectie cu SPF30 si fond de ten cu SPF20 nu inseamna ca porti in total SPF50, nivelul de protectie solara nu se aduna, ci se completeaza
  • pentru ca in timpul zilei oricum isi pierde din eficienta – poate ati citit pe produsul pe care il folositi ca trebuie reaplicat la interval de cateva ore si ca rezista in apa un numar limitat de minute. Lucrul asta nu se intampla doar la mare, ci zi de zi, dupa un anumit numar de ore sau daca transpiram. Asa ca nu strica sa aplicam inainte de a pleca de la birou o pudra sau un spray cu SPF sau sa reaplicam fondul de ten cu protectie solara, daca permite acest lucru (cum e fondul de ten Etude House Precious Mineral Any Cushion cu SPF50), sa sporim gradul de protectie in drum spre casa.

Asadar, va invit sa acordati o mare atentie la protectia solara mai ales acum pe timpul verii. Daca vreti sa va inspirati din experienta mea de posesoare de ten mixt, gasiti review-uri ale cremelor cu SPF incercate de mine in sectiunea de protectie solara de pe blog. Preferatele mele de anul acesta sunt SVR Sun Secure Fluide SPF50 pentru primavara vara si Paula’s Choice Resist Super Light Saily Wrinkle Defense SPF30 pentru toamna-iarna.

Voi ce produse de protectie solara folositi?

(Visited 703 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!