Zilele trecute am citit un articol despre ingrijirea pielii cu acnee care a starnit cateva controverse, incat autoarea articolului, Mihaela, a deschis apoi o noua discutie in care solicita cat mai multe pareri referitoare la un anume tip de tratament pentru ca nu mai stia ce sa creada.

Pe scurt, ea aflase de la un medic o varianta de tratare a cosurilor cu otet si cicatrizare a pielii cu o crema cu galbenele si propolis. Eu mi-am exprimat parerea si pe blogul ei, dar pentru ca Mihaela se plangea ca informatii online impotriva unui astfel de tratament nu se gasesc, am considerat ca e bine sa scriu despre asta si pe blog, pentru ca persoanele care cauta informatii sa gaseasca cat mai multe opinii.

Din punctul meu de vedere, otetul este foarte iritant pentru ten. Practic, el este acid acetic diluat in concentratie de 3-5% in apa, iar singurul acid pe care mi-l pun eu pe fata e BHA in concentratie de 1-2% si urmat de o ingrijire atenta, astfel incat tenul sa beneficieze de avantajele unei exfolieri chimice, dar sa fie protejat de posibilele iritatii sau efecte nocive ale soarelui. Din ce stiu eu, acizii benefici tenului pe care ii putem folosi fara mari batai de cap acasa sunt alphahidroxyacid (AHA) si betahidroxyacid (BHA), dar si aceia se aplica in concentratii mici (1, 2%) si pot provoca iritatii, asa ca trebuie introdusi atent in rutina, treptat, cu pauze de cateva zile intre aplicari la inceput.

Nici soarele nu face rau vizibil doar la o singura expunere, ci efectele negative se vad in multi ani. Se recomanda aplicarea zilnica de produse cu factor de protectie solara, dar in orice schema de tratament cu AHA si BHA (si banuiesc ca, daca cineva insista sa foloseasca otet, ar avea un beneficiu din treaba asta) e nevoie de un FPS de cel putin 30.

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Aceasta este strict parerea mea despre respectiva varianta de tratare a cosurilor, nu sunt medic si nu cunosc foarte multe date stiintifice.

Internetul e plin de idei pentru tratamente ale acneii, insa multe din solutiile propuse pot cauza iritatii ale pielii pe care e posibil sa nu le vedem imediat, insa exista riscul de a ne sensibiliza tenul si putem cauza probleme foarte mari. Sensibilitatea pielii este, din nou, un subiect foarte controversat pentru ca multe din alegerile de produse se bazeaza mai degraba pe marketing decat pe o analiza a modului in care formula unui produs se pliaza pe nevoile pielii. Din acest motiv, pot aparea diverse reactii (inrosiri sau iritatii ale pielii, exces de sebum, acnee) pe care le punem pe seama pielii sensibile in loc sa aratam cu degetul spre produsul prost formulat, fie ca e vorba de creme, produse de curatare sau fonduri de ten.

Si ca tot am ajuns la fonduri de ten, va rog sa-mi tineti pumnii, caci ma inscriu cu acest articol in concursul pentru testarea unui produs destinat pielii sensibile, fondul de ten La Roche Posay Toleriane Teint, pe blogul lui Katynel, care gazduieste atat un concurs pentru bloggerite, cat si unul pentru cititoare, asa ca va invit calduros sa vedeti despre ce e vorba si sa va inscrieti, daca va tenteaza!

 

sursa foto

 

(Visited 222 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!