Ideea de a face epilare definitivă acasă nu mi-a surâs o lungă perioadă. Făceam parte dintre sceptici care vedeau mai degrabă că nu poți scăpa complet de pilozitatea corporală (ceea ce e adevărat), dar am ignorat o lungă perioadă faptul că și o reducere a acesteia mi-ar fi de mare ajutor. După ce am citit mai mult despre asta și mi-a cedat al treilea epilator clasic Braun, am decis să nu cumpăr încă unul de acest fel, ci să îmi încerc norocul cu un epilator cu lumina intens pulsata, Philips Lumea.
De ce am renunțat la epilatul clasic?
Pielea mea este foarte albă, iar părul meu este brunet. Dincolo de avantajele pe care această combinație o are pentru epilarea cu lumină intens pulsata (IPL), să vă spun ce dezavantaje are pentru epilarea prin orice altă metodă: orice aș fi făcut, efectul era de foarte scurtă durată, părul se vedea încă dinainte de a crește de sub piele. Lama clar nu era o soluție decât dacă o foloseam la 2 zile, ceara nu mi-a plăcut și am avut experiențe negative cu ea, iar epilatorul electric, metoda pe care am folosit-o vreo 17 ani, nu mă mulțumea.
Vara era nevoie să folosesc epilatorul electric săptămânal, dura destul de mult (eu îl foloseam pe brațe, picioare, axilă și linia slipului) și, partea cea mai nasoală, rămâneam cu o mulțime de fire pe sub piele care îmi lăsau semne greu de vindecat și cicatrici care nu se estompau de la un an la altul. Și modelele mai noi nici nu au rezistat prea mult la mine, în ciuda încercărilor mele de a le curăța constant și temeinic (am și povestit pe blog despre cum se curăță un epilator Braun).
Ce așteptări am avut de la Philips Lumea?
Așa cum notam mai sus, am reușit sa înțeleg ca termenul de epilare definitivă a fost forțat și că inclusiv producătorii merg acum pe varianta de reducere a pilozității corporale.
Am avut ocazia să testez epilarea cu lumină intens pulsată profesională la NomasVello, într-un parteneriat pe care l-am avut, iar atunci am mers pe zona inghinală. M-a convins eficiența procedurii, însă în perioada aceea mi-a fost extrem de greu să ajung la programări, având în vedere programul de la job și faptul că nu aveam mereu cu cine să las Copila ca să merg la salon. Așa că am realizat rapid că, dacă vreau să fac ceva, trebuie să nu depind de programări.
De ce am ales aparatul Philips Lumea SC1995/00?
Vrei să primești postările mele pe email?
M-am documentat puțin înainte de achiziție și am realizat că cea mai importantă caracteristică pentru mine este lampa, adică numărul de impulsuri pe care îl emite aceasta. Când aceste impulsuri se termină, aparatul trebuie înlocuit, ceea ce înseamnă o cheltuială destul de mare. Având în vedere zonele extinse pe care urma să îl folosesc, m-am gândit să nu investesc o sumă foarte mare pentru celelalte funcționalități, ca să îmi fie mai convenabil să achiziționez un alt aparat când acesta nu va mai putea fi folosit.
Aparatele mai scumpe au ca avantaj mai multe capete de epilare care permit utilizarea (mai facilă) în zonele mici precum axila sau inghinal și/sau utilizarea fără fir. Citisem că utilizarea fără fir este posibila pe termen relativ scurt și m-am temut că nu as reuși să îmi duc ședințele până la capăt dacă se consumă acumulatorul (din ce știu, aparatele care se pot folosi fără fir nu merg în timpul încărcării, cel puțin așa era la vremea respectivă). Iar capetele suplimentare, deși utile, am înțeles că nu sunt obligatorii – și am reușit sa folosesc aparatul cu succes pe zonele mici cu capătul cel mai mare.
Așa că am pândit modelul Philips Lumea SC1995/00 până i-a scăzut prețul bine de tot și l-am achiziționat în octombrie 2018, când am și început să îl folosesc. Am dat atunci pe el în jur de 700-750 lei, este varianta cea mai simplă de aparat pentru epilare cu lumină intens pulsată și, deși nu mai e disponibil pe toate site-urile care vând astfel de produse (nici pe cel oficial, din câte am văzut), în continuare consider că merită achiziționat pentru că îl găsiți la preț mult mai mic decât modelele mai noi. O alta variantă accesibilă este modelul Philips Lumea SC1997.
Cum am folosit epilatorul IPL Philips Lumea?
Am urmat îndeaproape instrucțiunile de folosire a aparatului, am ras părul din zonele pe care doream să le epilez și m-am ținut de ședințe conform manualului. Nu m-am expus la soare (a fost și ușor să mă feresc având în vedere că am început ședințele în sezonul rece), nu am folosit acizi, am epilat mereu pielea proaspăt spălată și rasă și cam atât.
Ședințele în cazul meu durează destul de mult pentru că am membrele lungi, părul destul de des și negru și am încercat să folosesc aparatul cu atenție ca să am rezultate cât mai bune. S-a întâmplat să fac ședințele pe bucăți, în funcție de cum am avut timp, dar am respectat cât am putut de bine frecvența recomandată a ședințelor.
La început foloseam aparatul la 2 săptămâni, apoi am rărit treptat până am ajuns acum, după aproape 2 ani de folosire, să fac ședințele la 6 săptămâni. L-am folosit și pe timpul sarcinii, dar o să explic mai jos considerentele după care m-am ghidat.
Am încercat, de asemenea, să ocolesc alunitele de pe corp, acoperindu-le cu muchia capătului. Știu că există persoane care acoperă alunitele cu creion alb, însă eu nu am avut nici creion, nici răbdare să fac treaba asta.
Aparatul Philips Lumea SC1995 are 5 intensități a luminii pulsate, iar eu am mers pe nivelul 4 de intensitate. Inghinal am folosit la nivelul 3. Mi-a plăcut faptul că și varianta aceasta de aparat, cea mai veche, permite să ții declanșatorul apăsat continuu, iar aparatul declanșează impulsul atunci cand este așezat corect pe piele (pe capătul opus al aparatului se aprinde un indicator verde când aparatul face contact complet pe piele, în caz contrar nu emite impulsul).
Ce rezultate am după aproape 2 ani de epilare cu Philips Lumea?
Nu am făcut poze înainte și după ca să le pot include ca termen de comparație, la momentul la care am început ședințele mi s-a părut cam jenant să-mi expun pilozitatea corporală pe blog, dar acum realizez că ar fi fost util.
La axilă estimez că pilozitatea s-a redus cu aproximativ 80%, la fel și pe linia slipului. Pe mâini și picioare estimez o reducere a pilozității corporale cu 65-70%, în funcție de zonă. Am observat că aproape de încheieturile mâinilor și pe genunchi reducerea a fost mai mică și bănuiesc că e din cauza faptului că pielea e mai închisă la culoare, fiind expusă la soare involuntar, dar și pentru că sunt zone mai osoase și e mai greu de mânuit aparatul.
Ca să explic totuși cam unde am ajuns, momentan îmi permit să stau fără să mă rad chiar și 3-4 săptămâni. De aproape se vede părul de pe picioare mai ales, însă nu e atât de deranjant încât să fac eforturi să îl îndepărtez mai des. Momentan am treabă până peste cap cu un bebeluș de aproape 4 luni și un copil de 4 ani care stau permanent cu mine acasă și îmi fac timp pentru chestii pe măsură ce devin urgențe.
În zona inghinala și pe abdomen eficiența a fost mai redusă pentru ca am întrerupt ședințele pe perioada sarcinii.
De ce nu am întrerupt complet ședințele de epilare pe perioada sarcinii și alăptării?
La momentul la care am rămas din nou însărcinată, aveam vreo 10 luni de folosire a aparatului Philips Lumea. În primele trei luni am luat o pauză deoarece nu eram convinsă că e bine să continuu folosirea lui, dar și pentru că nu aveam suficientă energie.
Undeva după 13 săptămâni de sarcină, când am început să mă simt iar om, am discutat cu un medic dermatolog, femeie aflată pe final de sarcină, căreia i-am expus exact situația mea, de când făceam procedura și pe ce zone. Opinia sa medicala a fost că, având în vedere că aveam deja un an de la primele ședințe și pielea era obișnuită, pot continua. Dar mi-a sugerat să evit zona abdomenului și pe cea inghinală și să urmăresc o eventuală sensibilitate a pielii. Nu a fost cazul de nicio reacție a pielii, oricum ajunsesem la faza în care făceam ședințele la 6 săptămâni (posibil chiar ca uneori să fi întârziat din cauza lipsei de timp sau a oboselii), deci expunerea la lumina intens pulsată a fost mai mică decât dacă abia începeam tratamentul. Acum, când alăptez, fac în continuare ședințele de întreținere (când îmi găsesc timp).
Vă sfătuiesc ca, dacă vă aflați în situația mea, făceați deja IPL când a apărut sarcina, să vă sfătuiți fie cu un dermatolog, fie cu un ginecolog dacă e în regulă să continuați ședințele pe perioada sarcinii. Însă recomandarea producătorului și opinia generală a medicilor, din ce m-am documentat eu, este să nu începeți fix în perioada sarcinii epilarea de acest tip.
Pot să spun cu mâna pe inimă că vara aceasta a fost o binecuvântare că am scăpat de stresul epilatului cu epilatorul săptămânal și sunt extrem de fericită că am făcut pasul. M-a ajutat enorm să mă simt bine în pielea mea și să nu îmi bat capul cu alte activități cărora să le acord timpul meu, și-așa extrem de limitat.
De unde se poate cumpăra mai ieftin un aparat Philips Lumea?
Din păcate, modelul meu de epilator IPL Philips Lumea, SC1995/00 nu pare să mai fie disponibil nicăieri online – este și un model foarte vechi. Dacă vă interesează tot variantele accesibile, puteți urmări fie modelul *SC1997/00* sau *SC1994/00*, care încă mai sunt pe piață la preturi mari, deocamdată – 1100 lei pentru SC1994 și 1400 lei pentru SC1997, dar merita urmărite pentru că scad prețurile și sub 1000 lei.
O altă variantă de a achiziționa un aparat IPL Philips Lumea mai accesibil aveți dacă sunteți membru în programul de loialitate H&M. De acolo puteți accesa o reducere de 40% pentru anumite produse Philips dacă le achiziționați de pe site-ul oficial, iar printre ele se numără și un aparat de IPL Philips Lumea SC1997/00, care are un preț final de 996 lei. Informații despre cum puteți deveni membru ca să accesați oferta găsiți aici.
Sunt curioasă:
care e părerea voastră despre epilarea IPL, dacă vă tentează sau nu. Iar dacă deja ați început procedurile, ce ati ales, aparate de folosit acasă sau mergeți la salon? Ce rezultate ați obținut?
Comments
AlexandraSeptember 22, 2020
Adina//SeptembrieJoiSeptember 23, 2020
PuzicaSeptember 26, 2020
Adina//SeptembrieJoiOctober 15, 2020
DanaApril 3, 2021
Adina//SeptembrieJoiJune 11, 2021
OanaOctober 3, 2020
Adina//SeptembrieJoiOctober 15, 2020
OanaOctober 21, 2020
Adina//SeptembrieJoiNovember 20, 2020
OanaDecember 9, 2020
Adina//SeptembrieJoiJune 11, 2021