dus-bucal-dr-mayer-wt-3100

In sfarsit mi-am facut timp sa povestesc despre un*dus bucal Dr. Mayer WT-3100*, cea mai recenta achizitie pentru sanatatea dintilor mei. Cititoarele mai vechi ale blogului stiu deja ca eu port aparat dentar de mai bine de doi ani. Inca de la inceput am primit recomandarea de a-mi achizitiona un dus bucal, care sa imi curete dintii mult mai eficient. Igiena dentara este, desigur, importanta pentru oricine pentru ca preventia e mama sanatatii. Cand porti aparat dentar insa igiena e cu atat mai complicata si importanta, pentru ca riscul de carii este ceva mai mare cu resturi alimentare prinse printre dinti si bracketi.

Eu m-am incapatanat la inceput sa nu-mi iau dus bucal. Primisem recomandarea dentistului pentru aparatele Waterpik, care sunt scumpicele, undeva la 400 de lei erau in 2014. Cheltuisem deja o suma consistenta pentru pregatirea dintilor si montarea aparatului dentar, asa ca o perioada lunga m-am straduit cu produse mai accesibile: periute interdentare, ata dentara si spalat pe dinti frecvent – am scris aici despre kit-ul meu de igiena dentara de la vremea respectiva, este minimum minimorum pentru orice purtator de aparat dentar.

Probabil ca as fi ramas doar la stadiul respectiv, doar ca am intampinat o problema: gingivita declansata hormonal, pe fondul sarcinii. Este un efect secundar destul de frecvent, hormonii cresc vascularizarea tesuturilor moi, iar gingiile mele s-au inflamat destul de tare in consecinta si incepusera sa se desprinda de dinti, lasand loc resturilor alimentare sa patrunda intre dinti si gingii. Nasol, veti spune, asa am zis si eu, si ortodontul meu, si dentistul. Am facut asadar o curatare profesionala si un airflow la dr. Alexandra Rosu, medicul meu dentist, si mi-am cumparat un dus bucal Dr. Mayer WT-3100 la recomandarea sa.

dus-bucal-dr-mayer-wt-3100-1

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Acest dus bucal Dr. Mayer WT-3100 este portabil, destul de compact cat sa-l poti transporta usor. Rezervorul are 160 ml, eu il umplu de doua ori pentru a-mi curata complet gura, avand in vedere bracketii si cateva spatii interdentare trebuie sa insist mai mult pentru a elimina toate resturile alimentare. La prima folosire mi-a fost putin complicat sa inteleg cat de inchisa sa tin gura ca sa pot plimba dusul fara sa stropesc toata baia (stiu cateva persoane care au facut dus baii si mai putin dintilor la prima folosire). A fost nevoie de o folosire, doua ca sa prind spilul, iar acum ne intelegem de minune.

Eu am ramas socata la primele folosiri de ce scoate dusul asta bucal! Il folosesc dupa ce ma spal pe dinti, chiar cu periuta electrica, deci sigur fac cu ea un periaj mai eficient decat faceam cu periuta normala, si cu toate astea dusul bucal inca mai are ce scoate! Stiu ca poate suna dezgustator ce scriu, dar pana la urma asta e scopul sau, sa elimine resturile alimentare si credeti-ma, are ce scoate si dupa cel mai eficient periaj. Sora-mea (care nu are aparat dentar) a ramas si ea socata cand a vazut ce poate si si-a comandat acelasi model, iar dupa primele folosiri am ajuns amandoua la aceeasi concluzie: curatarea cu periuta e eficienta, dar nu suficienta!

In general eu folosesc dusul bucal cu apa rece, dar se poate adauga si apa de gura in rezervor. Ce incerc eu sa fac preventiv este sa las deschisa usita de alimentare cu apa din partea de jos a rezervorului, mi se pare ca se aeriseste si ca nu mentine mediul umed in care bacteriile se dezvolta mai repede.

dus-bucal-dr-mayer-wt-3100-moduri-de-functionare

Aparatul are trei moduri de functionare, Soft, Normal si Pulse, semnalizate printr-un indicator luminos pe corpul aparatului. In primele saptamani eu l-am folosit pe Soft, la inceput mi-au sangerat putin gingiile (pentru ca erau super-sensibile de la gingivita), asa ca am clatit cu apa de gura pentru a opri sangerarile, la sfatul medicului stomatolog. Apoi Soft mi s-a parut prea bland si am trecut pe Normal, Pulse inca nu am folosit.

dus-bucal-dr-mayer-wt-3100-accesorii

Tot pe corpul acestui dus bucal Dr. Mayer exista un led care semnalizeaza cand trebuie incarcat acest dus bucal (deasupra lui CH, comun cu Pulse). Bateria sa reincarcabila se alimenteaza cu incarcatorul inclus in pachet, nu-i stiu capacitatea, insa este suficient de mare incat dusul bucal sa fie incarcat foarte rar. Eu il am din septembrie si l-am incarcat o singura data, desi il folosesc macar de doua ori pe zi. Daca nu am timp sa ma spal pe dinti dupa fiecare masa, dar simt ca am una, alta printre dinti, apelez rapid la dusul bucal si stiu ca nu mai am nimic agatat la vedere, care sa deranjeze vizual pe mine sau interlocutorii.

In cutie se mai gaseste si un capat de rezerva, asadar aparatul poate fi folosit de doua persoane simultan.

Daca aveti probleme precum spatii interdentare, coronite sau punti ori purtati aparat dentar, nu neglijati sfatul dentistului de a folosi un dus bucal. Nu e nevoie sa investim in aparate scumpe, dusul meu bucal a costat 160 de lei (e 180 lei pe *emag* acum), deci costa jumatate/o treime din pretul unei coronite dentare. Ei bine, igiena corecta si completa ne ajuta sa pastram coronitele cat mai mult, gingiile sanatoase si dintii la locul lor.

Cat despre evolutia gingivitei mele de sarcina, cele trei luni de igiena mult mai atenta au redus inflamatia si astept sa vad, o data cu risipirea hormonilor de sarcina, cat se vor retrage gingiile in mod natural. E posibil sa am nevoie de o gingivectomie, insa deocamdata astept ca natura sa-si faca treaba si apoi o sa cer sfatul dentistului. Ce ma bucura pe mine e ca in tot timpul asta, cu ajutorul periutei electrice si a dusului bucal, am reusit sa previn o infectie a gingiilor, pe care as fi tratat-o cu greu cat timp eram insarcinata si nici acum nu ar fi fost usor pentru ca alaptez.

Voi folositi un dus bucal? Pentru ce model ati optat?
Cine/ce v-a convins sa folositi acest aparat?

(Visited 5,357 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!