Ingrijirea tenului este segmentul meu preferat din tot ce inseamna partea de cosmetice si frumusete. Pe cat de mult imi place, pe atat de greu imi este sa scriu despre asta, din mai multe motive:

  • stiu cat de sensibile sunt pielea si particularitatile ei si ca ce mie imi prieste, altuia ii poate face rau
  • este nevoie de timp, rabdare, cunostinte si ceva experimente ca sa ajungi intr-un punct in care tenului ii merge bine cu o anumita combinatie de produse
  • de la un punct incolo, nu mai reusesc nici eu sa vad imbunatatiri prea mari pentru ca produsele folosite lucreaza mult pe partea de preventie

Chiar si asa, am decis sa scriu despre ce folosesc eu acum ca si produse de ingrijire a tenului, in primul rand pentru ca am invatat destul de multe chestii noi in ultimele luni de la un grup de fete pasionate, iar in al doilea ca sa ma amuz, prin comparatie cu articolul asta, de cat de succinta era rutina mea de acum un an. Atunci, pentru tot corpul foloseam jumate din produsele pe care le folosesc acum pentru ten. O nebunie, va jur!

Eu am 31 de ani, ten mixt, cu puncte negre, pori dilatati si ceva tendinte acneice pe care le tin in frau de cand am virat spre o ingrijire a tenului atenta, piele foarte deschisa, predispusa la pistrui si pete pigmentare. Alaptez, asa ca sunt cateva substante de care ma feresc in consecinta: retinoizii, hidrochinona, alpha arbutin e discutabil, dar prefer momentan sa nu folosesc. Imi raman in schimb toti acizii si o multime de ingrediente active cu care sa ma joc.

Demachiere si curatare

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Dat fiind faptul ca uneori nu ies din casa, ma demachiez doar daca am aplicat macar SPF si, eventual, machiaj. Folosesc momentan un balsam demachiant de la Pupa, de cateva saptamani, doar. Imi place, dupa ani de zile de folosit lotiuni si dischete demachiante e o schimbare placuta. Am mai avut balsam demachiant Banila, in continuare mai am lotiuni micelare in casa, preponderent Bioderma, si voi reveni si la ele.

Curatarea tenului o fac cu gelul Ivatherm Ivahidra+, se fac 2 ani de cand il folosesc si imi place mult in continuare. Este foarte bland, dar curata resturile de machiaj de pe ten. Indiferent daca m-am demachiat sau nu, curatarea este obligatoriu.

Toner exfoliant si hidratant

Fata de trecut, cand foloseam cel mult un toner hidratant, in ultimele luni am aflat mai multe despre tonere exfoliante si am invatat sa apreciez cu adevarat tonerele hidratante. Am povestit pe larg despre utilitatea tonerelor aici.

In prezent, folosesc tonerul exfoliant The Ordinary cu 7% acid glicolic la cateva minute dupa curatare – despre rolul acizilor am scris mai multe aici (la vremea aceea nu exista The Ordinary, dar puteti intelege mai bine cum functioneaza si de ce imi plac). Imi place tonerul, se absoarbe rapid, plus ca in combinatie cu un alt produs cu BHA, m-a scapat de un chist pe sub piele foarte mare si dureros, fara cicatrice. Pielea mea il tolereaza seara de seara, asa ca il folosesc asa, mai putin in serile in care aplic un peeling cu 30% AHA.

In ceea ce priveste tonerele hidratante, ele ajuta un ten mixt si deshidratat ca al meu deoarece aduc un aport de hidratare si pot fi aplicate in mai multe straturi, ceea ce nu as putea face cu o crema, spre exemplu. Cel pe care l-am ales eu este Hadalabo Premium Hyaluronic Acid Toner cu 5 tipuri acid hialuronic, pe care il aplic pe tenul umezit fie cu apa termala, fie cu La Roche Posay Serozinc. Orice produs cu acid hialuronic va atrage apa, asadar trebuie sa o adaugam noi, ca sa nu o atraga pe cea din piele si sa provoace deshidratarea, adica exact opusul a ceea ce ne dorim noi.

Tratamente alternate

Folosesc prin rotatie mai multe produse cu ingrediente active, pe care le consider tratamente: Paula’s Choice 10% Niacinamide Booster, The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%, Alpha Lipoic Acid 5%, 30% AHA + BHA 2% Peeling Solution si, mai nou, Metroruboril (15% acid azelaic). Incep prin a spune ca, in afara de peeling, niciunul nu da rezultate vizibile cu ochiul liber dupa cateva folosiri, majoritatea au efecte in timp, le folosesc mai mult preventiv. Folosesc peeling-ul o data pe saptamana, iar celelalte tratamente cam de doua ori pe saptamana, prin rotatie. Daca simt tenul deshidratat, mai sar cate o seara si raman doar cu tonerul hidratant, crema si ceva ocluziv deasupra.

The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% necesita o aplicare mai deosebita, are o textura mai dubiosica si pentru mine se aplica mai usor daca o amestec in crema hidratanta. Tot in seara respectiva ma opresc aici cu produsele aplicate, am incercat sa aplic Squalane si combinatia de The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% si crema s-a luat sub forma de scamute de pe ten. O folosesc pentru rolul antioxidant si pentru beneficiile anti-aging, mai ales partea de iluminare a petelor pigmentare, desi stiu ca e mai slaba, pentru ca momentan eu nu pot folosi alte produse mai puternice. 

Paula’s Choice 10% Niacinamide Booster este nelipsit in aproape fiecare seara, mai putin cand folosesc vitamina C pentru ca citisem ca se cam anuleaza unul pe altul – sunt mai multe studii, care au cercetat fie o ipoteza, fie cealalta, prefer sa nu le combin ca oricum folosesc destule. Am avut si varianta de la The Ordinary, o prefer pe aceasta de la Paula’s Choice, este infinit mai placut de folosit. Niacinamide ajuta la imbunatatirea texturii pielii, reducerea sebumului. In general, aplic celelalte tratamente dupa el, avand o textura foarte lejera.

The Ordinary Alpha Lipoic Acid 5% are din nou rol antioxidant si ajuta la imbunatatirea texturii pielii. Este foarte sensibil la lumina, asa ca se foloseste exclusiv seara. Are o textura mai uleioasa, dar e usor de aplicat, l-am tolerat bine de la inceput. Nu mi-a provocat iritatii pe ten, dar daca am atins pe buze, am simtit intepaturi.

Metroruboril cu 15% Acid Azelaic e ultima adaugire in rutina mea, sunt abia la inceput cu el. Initial, cel de-al treilea tratament de seara era BHA, dar acum l-am mutat dimineata, prefer sa folosesc Metroruboril pentru continutul mare de acid azelaic, care sa ma ajute si cu petele pigmentare (la mine se prezinta sub forma a cativa pistrui mai evidenti). Pana acum l-am tolerat bine, rezultatele sigur se vor vedea in timp, nu dupa primele aplicari.

Hidratarea finala

Pana de curand am folosit Paula’s Choice Resist Clear Skin Hydrator (review), care e crema mea preferata. Cand s-a terminat, aveam la indemana Ivatherm Toleriskin (review), o crema simplu si curat formulata, pentru tenuri foarte sensibile si reactive, si mi s-a parut o optiune inspirata avand in vedere ca folosesc destui activi de sine statatori. Are o textura lejera, o tolerez bine (am mai folosit-o in urma cu doi ani).

La final, aplic prin tapotare cateva picaturi de The Ordinary Squalane, cu o textura mai uleioasa, care are rolul de a sigila tot ce am aplicat pe ten. Practic, el impiedica pierderea de apa din piele, adica tot ce m-am chinuit sa pun eu pe ea cu multele straturi de toner si crema.

Revin cat de curand si cu produsele de ingrijire a tenului pe care le folosesc dimineata – si-asa m-am lungit mai mult decat mi-am propus cu acest articol. Sper totusi sa vi se para util si sa va dea idei, in cazul in care aveti nevoie, ca si mine, sa tineti sub control tendintele acneice si sa preveniti imbatranirea pielii.

Voi cum va ingrijiti pielea in aceasta perioada?

(Visited 4,678 times, 2 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!