Cum sa ai unghii sanatoase e una din micile preocupari ale femeii moderne. Vad in jurul meu o multime de femei cu manichiuri cu gel, acrilic si ce mai vreti voi si recunosc ca nu sunt fana.

O singura data am vazut unghii cu gel care isi pastrau cat de cat aspectul natural, in rest e destul de vizibil ca sunt false. Si daca la inceput arata ok, chiar daca nu au un aspect natural, dupa ce cresc mie mi se pare ca arata chiar uratel… Se vede clar demarcatia de la ultima manichiura, diferenta de nivel intre unghia aplicata si cea naturala. Ca sa nu mai spun despre anumite modele alese, dar aici e chestie de optiune personala, poti sa-ti faci un model care sa nu-mi placa si pe unghii naturale, deci nu despre asta e vorba.

Revenind la naturalete, femeile fug de ea inspre unghiile cu gel pentru ca spun ca li se rup unghiile si pentru ca n-au timp de refacut manichiuri la doua zile, ca le tot sare oja. Vreau sa vorbim azi de cum rezolvam problema unghiilor rupte si promit sa revin si cu manichiura rezistenta (pentru ca am constatat in ultimul timp ca daca sari peste niste pasi, nu merge treaba).

Asadar, ce fac ca sa nu mi se rupa unghiile?

unghii-sanatoase

“Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa ti se intample”

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

In primul rand, trebuie sa intelegem ca scopul nu e sa avem unghii tari pentru ca la orice lovitura sau soc, sunt casante si fie se rup, fie se exfoliaza. Ce vrem noi e sa avem unghii flexibile si rezistente – la socuri se indoaie si isi recapata forma fara avarii.

Nu folosesc baze intaritoare

Daca nu vreau unghii tari, nu folosesc nici intaritoare pentru unghii, fie sub forma de baza, fie sub forma de tratamente (cum e celebra lotiune cu vitamina B de la Farmec). De fapt, ca sa fiu mai exacta, nu le MAI folosesc, pentru ca le-am incercat. Acum ani de zile foloseam lotiunea Farmec si cred ca face bine doar unghiilor foarte, foarte subtiri. Pe cele normale le intareste si le face sensibile la socurile de care povesteam mai sus (si e un dezastru pentru cuticule, pe care le usuca foarte tare).

Am un exemplu si cu intaritoarele sub forma de lac de unghii: de cand mi s-a terminat basecoat-ul Orly Bonder, am trecut la Sally Hansen Diamond Strenght si au inceput sa mi se exfolieze usor colturile unghiilor. Suspectez ca au devenit prea tari si la orice indoitura se dezlipesc straturile. Ma intorc cu coada intre picioare la basecoat-urile normale, fara rol de tratament si recomand si acest produs cuiva care are unghiile foarte subtiri, ca sa adauge inca un strat protector, dar nu e de dorit sa intareasca efectiv unghiile.

Folosesc ulei vegetal pe post de hidratant de cuticule

Si-acum ajungem si la flexibilitate – cea mai buna metoda de a avea unghii flexibile si rezistente este sa le mentinem hidratate. Poate ati observat cat de tare se usuca mainile cand spalam multe vase sau facem curat cu substante dure, chiar si cand indepartam lacul de pe unghii – toate acestea usuca si unghiile si indeparteaza uleiurile naturale ale pielii (ca sa aveti un termen de comparatie, ganditi-va la recomandarea de a vopsi parul la cateva zile de la ultima spalare, pentru ca uleiurile secretate de scalp sa-l protejeze).

ulei vegetal tratament unghii

Le putem suplini foarte usor cu uleiuri vegetale. Eu folosesc de cativa ani uleiul de samburi de caise, de migdale dulci de la Solaris, sunt utile si pentru ten si prefer produsele multifunctionale. Am avut si ulei pentru unghii de la LCN, doar ca aveau 10 ml si costau de trei ori mai mult decat o sticla de 100 ml de ulei Solaris, asa ca acum transfer uleiurile vegetale in sticlele acelea si ma folosesc de pensula sa aplic mai usor. Merge sa curatati cu acetona o sticla de la o oja terminata si sa transferati ulei in ea, tot pentru a usura aplicarea. Sau, daca n-aveti rabdare sa faceti operatiunile, cumparati o sticla mica, de 10 mililitri si folositi pipeta pentru a aplica.

tratament-unghii-sanatoase-ulei-vegetal

Uleiul vegetal nu este doar un hidratant pentru unghii, ci si un tratament pentru cuticule excelent, pe care incet, incet, nu le mai tai, ci doar le imping dupa hidratare si le indepartez ocazional cu Sally Hansen Instant Cuticle Remover.

Eu aplic cu pensula ulei in jurul cuticulei si in spatele unghiei, acolo unde incepe zona libera, de doua, trei ori pe zi si imbunatateste atat aspectul unghiei, cat si al cuticulei. Mai multe detalii despre acest subiect am scris si aici.

Nu folosesc produse pentru albirea unghiilor

Am tot vazut pe net variante de albit unghiile cu bicarbonat, lamaie, pasta de dinti si alti detergenti dintr-astia cu potential de uscat si mai tare unghiile. Eu n-as incerca asa ceva niciodata, foarte rar folosesc bufferul pentru a indeparta denivelarile naturale ale unghiei – insa incerc sa evit, tocmai pentru ca sunt proceduri agresive asupra unghiilor. Din experienta mea, ce ajuta e sa purtati unghiile o perioada fara oja. Am facut experimentul asta in ianuarie, dupa multe luni de oja fara pauza, si unghiile redevenisera roz si sanatoase.

Folosesc o pila de unghii din carton, intr-o singura directie

Treaba asta am invatat-o destul de greu, invatata fiind sa raschetez totul cu pila metalica din frageda adolescenta. Apoi am trecut la pila din carton, am invatat putin despre granulatii, si am reusit sa ma dezbar de pilitul nebunesc in ambele directii. Am incercat si pila de sticla, dar ce am avut eu s-a tocit foarte repede, asa ca am ramas la cele din carton. Sunt mult mai blande si nu pun atata presiune pe unghii, si nu desprind straturile din care este compusa unghia.

Las unghiile atat de lungi cat sa imi placa felul in care arata si sa ma simt comod

Observ tot la persoanele care prefera manichiuri cu gel ca au unghiile foarte lungi. Sunt, desigur, mai usor de intretinut cand sunt artificiale. Personal, cred ca lungimea unghiei trebuie sa fie in armonie cu degetele si sa nu te impiedice sa iti desfasori activitatile normale. Daca ai unghiile atat de lungi incat tastezi numai tampenii si tu lucrezi la calculator, e o problema. La fel si daca toti colegii tai isi pun castile cand scrii tu la tastatura, pentru ca zgomotul unghiilor pe tastatura deranjeaza pe toata lumea.

Asadar, moderatia e cheia! La fel si cu unghiile naturale, stiu persoane cu unghiile foarte lungi, dar la mine nu arata foarte bine si le tin ceva mai scurte de cativa ani.

Se poate sa ai unghii sanatoase, lungi si naturale?

Da, se poate! Desigur, e mult mai simplu sa te duci la manichiura o data pe luna si sa se ocupe manichiurista de tot. Dar e mult mai putin estetic, oricat de frumos ar fi modelul pe care il aplica, cam la o saptamana, doua dupa manichiura deja gelul se distanteaza de cuticula si se vede cat a crescut unghia. Nu mai vorbim de sanatatea patului unghial, ca e clar o mare diferenta intre unghii naturale si unghii tratate lunar cu lampa, oje, geluri si slefuite in acelasi ritm.

Din ce spun prietenele mele cu unghii false, dureaza vreo doua ore procedura asta… Mie un pilit rapid, basecoat, doua straturi de oja si topcoat (cu uscare rapida) imi ia undeva la 30-45 de minute, asadar ca timp, pe luna, nu dureaza cu mult mai mult sa ma ocup de problema acasa. Daca punem la socoteala si pretul manichiurii cu gel, pai sa spunem ca in functie de salon, cumperi intre o oja jumate si cateva oje bune de la **, ca sa nu ma leg de un brand mai accesibil, cum sunt **, China Glaze sau **.

Eu votez cu unghiile naturale! Voi…

Ce preferinte aveti in materie de manichiura? Si ce sfaturi aveti pentru unghii sanatoase?

(Visited 1,477 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!