De câteva luni încoace, am început un proces de reabilitare a mâinilor, în încercarea de a-mi întări unghiile care deveniseră niște unghii fragile și exfoliate, iar pielea din jurul lor era inflamată și roșie.

Mâinile au fost o sursă timpurie de complexe, îmi amintesc vremea adolescenței timpurii în care am început să măcelăresc cuticulele încercând să am unghiile mai lungi – sau, cel puțin, așa credeam. Nici când am mai crescut nu am fost mai înțeleaptă din acest punct de vedere, poate cititoarele mai vechi își amintesc vremurile în care postam manichiuri cu oje frumoase și pielea din jurul unghiilor roșie și rănită.

Am aflat între timp că uleiurile ajută mult la întreținerea unghiilor și a pielii din jurul lor. Am scris mai multe texte pe blog, cam de fiecare dată când am avut o epifanie în legătură cu îngrijirea mâinilor (despre cum făceam prea mult și mai rău stricam am scris aici, câteva sfaturi am scris și aici). Am trecut și prin faza manichiurii semipermanente – am început să folosesc kitul Cupio și am avut perioade de câteva luni în care am făcut doar semi, apoi pauză, din lene sau pentru că agresasem prea tare unghiile, și de la capăt. Cam asta s-a întâmplat și cu dactilomania mea, ticul nervos de a ciupi, rupe, jumuli cuticulele – acesta se pare că este numele oficial.

În ianuarie mâinile mele ajunseseră într-o stare destul de proastă , cred eu, din cauza procesului de îndepărtare a ojei semipermanente, pe care nu reușesc să-l duc la capăt cu suficientă blândețe. Începuseră să mi se exfolieze unghiile de nici oja semipermanentă nu mai rezista.

Unghii exfoliate și fragile – cu ce le-am tratat

  • Mi-am propus să-mi țin unghiile scurte, scurte și să îndepărtez cât se poate zonele exfoliate și vulnerabile pe măsură ce unghiile creșteau. Părțile exfoliate nu pot fi efectiv întărite cu nimic, doar îndepărtate când ajung în vârf și, din fericire, nu am avut exfolieri plasate până spre baza unghiei, așa că a durat două/trei luni să nu mai am porțiuni exfoliate.
  • Nu le-am mai dat deloc cu ojă – în primul rând pentru că nu ținea nimic. Mai apoi, văzusem la Anna (o profesionistă din Spania specializată pe manichiuri făcute cu blândețe) un argument referitor la ojă, în care spunea că ar putea proteja unghia pentru că e un strat suplimentar, dar la fel de bine, dacă oja e elastică și a aderat bine la unghie, ar putea să pocnească unghia sub ea.
  • Nu am folosit tratamente întăritoare, pentru că problema mea nu erau unghiile fragile în mod natural, ci faptul că fuseseră agresate, problema era una exterioară deci. M-am temut că, folosind tratamente întăritoare, vor deven rigide și se vor rupe mult mai ușor la lovituri. Scopul meu a fost să le cresc flexibilitatea.
  • Am aplicat uleiuri pe unghii și pielea din jurul lor de multe ori pe zi. Uleiuri de unghii folosesc de mulți ani, însă frecvența aplicării lor a fluctuat mereu, însă atunci m-am înarmat cu mai multe sticluțe. Am pus mai sus pe cele pe care le am acum: *uleiul de cuticule Farmec*, roll-on-ul meu este făcut de o prietenă și îl țin mereu în geantă pentru că e mai ușor de aplicat, dar găsiți variante ușor de cumpărat cum ar fi asta. Am avut la birou uleiul de unghii Balea, acum am *uleiul de unghii de la Tis*. Am folosit acum mulți ani uleiuri vegetale (care sunt mai ieftine ca raport cantitate/preț, acum nu mai am răbdare să mai iau și să transfer în recipiente mici, dar sunt o variantă foarte bună), ideea e că poate fi orice fel de ulei, numai să fie plăcut de folosit ca să aveți chef să îl folosiți cât de des.
  • An folosit mai des cremele de mâini (acum țin în geantă varianta mini a cremei de mâini Balea cu uree) și, pentru zona unde pielea era foarte întărită în jurul degetelor, crema de picioare Balea cu 10% uree. Ideea mi-a venit urmărind-o tot pe Anna, care recomandă cu căldură pentru aceste zone întărite crema Kerasal de picioare, care are, pe lângă uree și glicerină, ca cea de la Balea, și acid salicilic (se găsește pe iHerb, care livrează acum prin Fan Courier, costă cam 20 de lei și taxele sunt plătite în avans, fără surpriye neplăcute). În cazul meu, zona din jurul unghiilor este întărită ca o bătătură, practic, și trebuie tratată mai intens decât cu o cremă de mâini simplă.
  • M-am rezumat pe cât posibil doar la bețișoare pentru a curăța cuticula și a împinge pielea de la baza unghiei și am pus mâna pe forfecuță doar pentru a tăia porțiunile care se agățau și, dacă trăgeam de ele (cum am tendința să fac de probabil 25 de ani), aș fi făcut o rană în toată regula. Când pielea este atât de întărită cum e la mine, se mai întâmplă să și crape, durează câteva săptămâni până arată mai bine.

Unghii exfoliate și fragile – cum au evoluat

Nu am o poză fix de la momentul deciziei de a scurta unghiile și a le trata mai serios și cu mai multă blândețe, dar vă pot asigura că pielea din jurul unghiilor arăta mai rău decât în prima poză. După cum menționam la început, am decis că e nevoie de o intervenție după ce am smuls niște ojă semipermanentă care părea că se desprinde aproape singură. Nu faceți aceeași greșeală ca mine, s-a desprins cu tot cu niște straturi de unghie pe alocuri, din fericire nu am avut găuri mari aproape de baza unghiei. Nu e de mirare că aveam unghii exfoliate și fragile…

  1. ianuarie 2023 – Prima poză este făcută cam la 3 săptămâni de tratament. Pielea arată destul de rău la degetul arătător, însă deja erau ceva îmbunătățiri. Pe unghii se văd destul de bine șanțurile lăsate de exfoliere pe zona vârfurilor.
  2. martie 2023 – pielea a evoluat destul de frumos, deși continuă să mai crape și încă mai aveam (și am și acum) urme de la răni. Porțiunile exfoliate ale unghiilor s-au îndepărtat aproape în totalitate la pilire, pe măsură ce unghiile creșteau. Am scăpat destul de greu de unele porțiuni care au continuat să se exfolieze – cum se vede la degetul mijlociu,
  3. mai 2023 – deja scăpasem de toate porțiunile exfoliate și am început să las unghiile mai lungi. Pielea arată semnificativ mai bine, mai ales la degetul arătător, deși am mai avut perioade cu răni, parcă se vindecă mai repede cu combinația de ulei și cremă cu uree.

Cum arată mâinile după 5 luni de îngrijire mai atentă?

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Am pus fotografia aceasta făcută la întoarcerea din vacanță, unde am stat într-un apartament fără mașină de spălat vase, deci mi-am pus mâinile la treabă. Am făcut fotografia înainte de a le da cu ulei, care le oferă un luciu mult mai estetic decât pielea goală. Ce am vrut să se observe e starea în care se află pielea din jurul unghiilor – mai e de treabă până să arate normal, dar e mult mai bine decât la început; lungimea unghiilor – cu semi nu reușeam să le cresc atât de lungi, nici nu pot spune că îmi place în mod deosebit să le port lungi, dar acum le-am lăsat de drag. În plus, nu mai am porțiuni exfoliate, iar marginea liberă a devenit albă.

Cel mai mult îmi place să le dau cu un singur strat de *oja Essence Sugar Blush*, pe care o purtam obsesiv și pe unghiile scurte, mi se pare că le dă luciu, uniformizează culoarea, arată curat și e foarte iertătoare dacă se tocește sau sare. Practic, de asta îmi place și acum, plus că e musai să îmi cumpăr un base coat nou ca să pot da unghiile cu o ojă mai pretențioasă și chiar nu știu ce să aleg. Dacă folosiți vreunul de care sunteți mulțumite, aș aprecia mult sugestiile voastre în comentarii.

Voi cum vă faceți manichiura și cum vă îngrijiți unghiile în această perioadă? Mai e cineva pe aici care suferă de dactilomanie?

(Visited 833 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!