Nu demult ma intreba cineva cum a fost sa fiu gravida si sa port aparat dentar. N-am avut nicio problema din punctul asta de vedere, poate singura a fost lenea care-mi dadea tarcoale cand trebuia sa ma tarasc la baie sa ma spal pe dinti – dar asta banuiesc ca mi s-ar fi intamplat cu sau fara aparat. Poate ca purtand aparat dentar, am fost mai motivata sa nu invinga lenea. In schimb, am suferit de alta problema in timpul sarcinii, gingivita de sarcina. M-a speriat pentru ca e primul pas catre parodontoza, o boala a gingiilor destul de grava, care pune serios in pericol sanatatea dintilor si cu efecte destul de urate asupra sanatatii orale.

De ce apare gingivita de sarcina?

S-a declansat hormonal, aparent e o problema comuna la gravide si apare din cauza hiperactivitatii vasculare menite sa-l ajute pe bebelus sa creasca. Gingiile se inrosesc si devin foarte inflamate, nu mai stau lipite de dinte si, daca patrund resturi alimentare intre dinte si gingie, exista un risc foarte mare de infectii – de nedorit si intr-o situatie normala, cu atat mai mult cand esti insarcinata si exista restrictii in ceea ce priveste analgezicele, antibioticele si anesteziile pe care le poti lua.

La mine s-a manifestat preponderent la arcada inferioara, ceea ce a fost bine din punct de vedere estetic, ginga inferioara nu este foarte vizibila atunci cand vorbesc sau rad. La cea superioara au aparut la un moment dat ceva semne de inflamatie si inrosire, ceea ce m-a motivat sa iau masuri, iar lucrurile n-au avansat. Initial mi-am cumparat o periuta electrica, sperand ca aceasta va fi mai eficienta la curatat, dar mai delicata cu gingiile. Am gasit o varietate de modele, inclusiv pentru copii. Despre alegerea mea, am scris aici,

In cazul meu, aparatul dentar a complicat putin lucrurile: eu foloseam periute interdentare pentru a curata spatiile dintre dinti, precum si pe cele dintre dinti, bracketi si arc, insa acum, cu gingiile atat de inflamate, imi era greu sa introduc periuta fara sa lezez gingia si sa sangereze. Aceste sangerari aratau cat de vulnerabila e zona, cu atat mai predispusa la infectii. Asta, precum si faptul ca gingivita dadea semne ca va afecta si gingia superioara, m-au speriat suficient cat sa ma duc la stomatolog.

Gingivita de sarcina – abordarea stomatologului

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Cam cand incepusem eu sa ma ingrijorez serios in privinta asta, s-au implinit 6 luni de la ultimul control stomatologic, asa ca mi-am facut o programare la Profi Smile, cabinetul la care merg inca de la inceputul anului trecut. Medicul Alexandra Rosu a recunoscut imediat afectiunea de care sufar, mi-a zis ca stomatologic nu poate interveni cat timp sunt insarcinata, inflamatia se va mai retrage dupa ce voi naste si ramane de vazut atunci de ce interventii va fi nevoie. La cum aratau gingiile atunci, m-a prevenit ca ar putea fi nevoie de gingivectomie, daca vor ramane zone de gingie inflamate care nu vor sta lipite de dinti.

Cum am tinut sub control gingivita de sarcina

Recomandarea insistenta a medicului stomatolog a fost sa am o grija minutioasa la igienta, cu periuta electrica si sa inlocuiesc periutele interdentare cu un dus bucal – atunci am achizitionat dusul bucal si am inceput sa-l folosesc dupa fiecare periaj.

Dupa prima folosire, am ramas socata de cantitatea de resturi alimentare care ramasese dupa periaj… Mi-a luat cateva secunde de buimacie sa-mi dau seama daca totusi ma spalasem pe dinti inainte si da, ma spalasem. Dar ce sa vezi, periuta de dinti face atat cat poate sa faca, daca adaugi in ecuatie dintii apropiati, gingiile inflamate si bracketii aparatului dentar, ai suficiente locuri pe care nu le poti curata eficient doar cu periuta de dinti.

Pe langa asta, medicul mi-a recomandat sa folosesc paste de dinti destinate gurilor sensibile cum sunt Sensodyne si Lacalut si sa fac o cura de cateva zile cu apa de gura Corsodyl, apoi cateva saptamani cu Listerine. I-am urmat intocmai instructiunile si, cat timp am fost insarcinata, am reusit sa nu fac nicio infectie, doar avand grija la igiena.

Si cum mi-a trecut gingivita de sarcina

Pai, evident, principala imbunatatire a aparut abia dupa ce n-am mai fost insarcinata. Nu mai stiu exact cand am sesizat ca gingiile mele aratau mai bine, pentru ca primele luni de viata ale Copilei sunt un soi de ceata hormonala si emotionala in capul meu, cert e ca incet, incet tesutul a devenit din ce in ce mai putin rosu si mai putin inflamat.

Dupa ce am nascut n-am mai fost la fel de riguroasa cu igiena, am facut eforturi sa ma spal pe dinti de doua ori pe zi, dar dusul sa zic ca l-am folosit poate o data, seara, daca nu uitam de oboseala. Totusi, am reusit sa-mi mentin, chiar si asa, dantura intr-o stare buna, lucru confirmat de medicul stomatolog.

De curand am mers iar la Profi Smile pentru o consultatie, avand o dantura destul de reparata, ma asteptam la eventuale probleme aparute cat timp eu eram ocupata sa-mi cresc Copila. Totusi, dupa 8 luni de sarcina si 9 luni de alaptat, dintii mei nu s-au cariat. Mai mult decat atat, gingiile arata suficient de bine acum incat medicul sa considere ca gingivectomia nu mai e necesara, tesutul si-a revenit foarte bine. Am nevoie de un detartraj pe care o sa-l programez curand si cam asta e tot.

Asadar, daca sunteti insarcinate si observati ca gingiile o iau razna, se impune o vizita la medicul dentist pentru a va arata cum sa ingrijiti corespunzator dantura in aceasta situatie delicata. Cel mai probabil, au nevoie sa acordati timp si atentie, gingivita nu se va vindeca atat timp cat hormonii de sarcina, cei care o provoaca, sunt inca la cote maxime, iar rezultatele se vor vedea in timp, pe masura ce nivelul hormonilor scade. Este bine sa va ingrijiti dintii cu atentie si cu produsele potrivite, tinand cont ca simplul spalat pe dinti nu reuseste sa curete tot ce ar trebui curatat.

Ati avut probleme cu dintii sau gingiile in timpul sarcinii sau dupa?

(Visited 8,913 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!