Nu sunt nici pe departe cel mai bun exemplu de persoana cu dinti ingrijiti: pana la varsta de 22 de ani aveam deja 5 molari scosi (dintre care doar 2 de minte), ocluzia era deficitara, dintii nu erau tocmai frumos aliniati. Abia dupa ce m-am angajat, am inceput sa devin tot mai constienta de ce se intampla cu dantura mea si acum sunt ceea ce dentistul a numit un bun exemplu de se poate si asa: de la o fricoasa plangacioasa notorie, am ajuns la vizite profilactice la dentist si chiar sa port aparat dentar (ceea ce presupune vizite lunare la ortodont).
Am inceput sa merg regulat la dentist, mi-am plombat toate cariile, am indesit vizitele la dentist astfel incat sa rezolv problemele inainte sa degenereze. Am facut si doua lucrari ca sa acopar spatiile ramase in urma extractiilor, insa ocluzia mea deficitara le-a eliminat, dandu-mi peste nas si aruncandu-mi banii la cos. Despre aparatul dentar am discutat destul de tarziu cu dentistul si recunosc ca nu m-a convins, abia in momentul in care lucrarile au inceput sa se miste am vazut cu ochii mei cat rau face ocluzia deficitara si mi-am pus aparat. Pe blog gasiti informatii detaliate si poze despre cum e cu aparat dentar dupa trei, opt, optsprezece si douazeci si doua de luni de purtare.
Medicul stomatolog si medicul ortodont – lucreaza impreuna, dar separat
Unul din pasii premergatori foarte importanti este igienizarea orala: detartraj, periaj profesional, AirFlow, toate trebuie facute pentru ca dintii sa fie perfect curati si sanatosi. Bracketii stau in calea dentistului, asa ca e mai bine sa rezolvam tot ce e de rezolvat inainte de montarea lor pe dinti ca sa plecam la drum cu o baza sanatoasa. Ortodontul m-a trimis la dentist sa fac toate operatiunile de mai sus, subliniind importanta lor.
Vrei să primești postările mele pe email?
Persoanele cu aparat dentar sunt in general mai riguroase cu igiena orala: chiar daca nu respecta intotdeauna intocmai programul de spalat pe dinti si toti pasii, prin comparatie cu media ne-purtatorilor de aparat, noi, cei cu dintii incorsetati, avem dintii mai bine ingrijiti, de voie, de nevoie. Folosim periute interdentare, ata dentara, dusuri bucale, ba chiar le mai purtam si dupa noi pe parcursul zilei – am scris si eu despre kitul meu de ingrijire in deplasare. Chiar si asa, este important sa respectam vizitele profilactice la medicul dentist, in special pe perioada tratamentului ortodontic.
Ce facem la dentist cand purtam aparat dentar?
Fix ce am facut si inainte de a pune aparatul: igienizarea corecta si completa a dintilor nu o poate face decat un profesionist. Oricat ne-am stradui acasa cu periuta si ata, vizita la stomatolog pentru detartraj si periajul profesional e importanta pentru purtatorii de aparat dentar pentru ca bracketii limiteaza modul in care ne putem curata dintii. In plus, daca apar carii pe perioada tratamentului ortodontic, e bine sa fie vazute si tratate din timp.
Eu am tot amanat vizita la dentist pentru operatiunile astea si am ajuns mai tarziu decat ar fi trebuit, dar se pare ca norocul si simplele spalari pe dinti de acasa au tinut lucrurile sub control – dintii sunt in regula, depunerile de tartru destul de mici. Am mici probleme cu gingiile in anumite zone si cred ca asta m-a zorit sa trec pragul Centrului de Ingrijire Dentara Profi Smile. Am mers la doamna doctor Alexandra Rosu, cu care am discutat putin istoricul meu dentar, mi-a evaluat starea danturii si mi-a prezentat-o pe intelesul meu. Tocmai dumneaei mi-a zis ca sunt un exemplu de persoana care a ratat startul, dar a recuperat pe parcurs la capitolul sanatate dentara.
De ce avem nevoie de detartraj?
Detartrajul presupune indepartarea perfecta a depunerilor moi şi mai ales dure de pe suprafata dintilor si din santul gingival. Depunerile moi care raman in urma unei incorecte perieri a dintilor, sub actiunea salivei, se mineralizeaza si se transforma în tartru. Detartrajul nu afecteaza smaltul dinţilor, obturaţiile corecte, nu “subtiaza” dintele si nu dauneaza defel.
Medicul stomatolog efectueaza procedura cu ajutorul unui aparat pe baza de ultrasunete. Se recomanda ca detartrajul sa nu se faca la un interval mai mic de 6 luni, iar acesta se poate prelungi la cei care isi mentin o igiena exemplara. Medicul stomatolog este cel mai in masura sa decida daca aveti nevoie de un detartraj sau nu, printr-un control periodic.
Ce presupune un periaj profesional?
Periajul profesional este o masura preventiva realizata doar în cabinetul dentar de catre medicul stomatolog si are ca scop indepartarea placii bacteriene pe care periajul de acasa nu o mai poate indeparta, precum si a coloratiilor care apar pe dinti ca urmare a consumului de alimente precum vin rosu, cafea sau a fumatului.
Acest tip de periaj se realizează cu ajutorul unor perii circulare cu diametru mic care se montează în echipamentul atasat scaunului dentar. impreuna cu o pasta profesionala, aleasa in functie de necesitatile pacientului. Medicul aplica periuta cu pasta pe toate suprafetele dentare in timp ce aceasta produce miscari circulare. Forta de aplicare este moderata, iar procedeul este nedureros.
Ata dentara – prieten si acasa, dar si in cabinetul stomatologului
Pe langa instrumentele sofisticate folosite de doamna doctor, a apelat si la ata dentara – iar pe mine m-a bucurat pentru ca in sfarsit am vazut cum o foloseste un profesionist. Am descoperit ca pe dintii din fata faceam o treaba destul de buna, iar doamna doctor mi-a explicat cum imi pot imbunatati tehnica pentru a curata mai bine molarii.
AirFlow – ultimul pas pentru o igienizare completa
Tehnologia AirFlow presupune un aparat care sufla un jet puternic de aer pentru a indeparta si ultimele reziduuri de tartru, mai ales in zonele greu accesibile. Acest ultim pas reuseste sa desprinda depunerile foarte mici sau foarte aderente, definitivand astfel igienizarea efectuata in cabinetul medicului stomatolog.
Cat de des merge la dentist purtatorul de aparat dentar?
La sase-opt luni este necesara realizarea igienizarii despre care am vorbit. In functie de abilitatea cu care manuim ata dentara (sau, si mai bine, daca folosim dusul bucal), de calitatea salivei proprii, de alimentatie, intervalul creste sau scade. De asemenea, daca simtiti orice disconfort la nivelul dintilor sau al gingiilor, faceti o vizita dentistului. Demineralizarile si cariile sunt mai greu se observat atunci cand purtam aparat dentar.
De ce vizita la dentist nu mai doare?
Experientele mele din copilarie si adolescenta cu dentistii sunt dintre cele mai traumatizante – si sunt convinsa ca ale multora dintre voi pot fi calificate la fel. Intre timp, tehnica si tehnologia au avansat, anesteziile sunt proceduri de rutina, echipamentele mai delicate, iar medicii tot mai priceputi. In ultimii ani, eu am mers doar la medici tineri, apropiati de varsta mea si, desi unii ii pot desconsidera pentru lipsa de experienta, eu am apreciat la toti faptul ca schimba perceptia pe care o aveam despre stomatologi: sunt rabdatori si calmi, explica pe larg ce se intampla si ce urmeaza sa fac, ofera solutii si alternative, folosesc anestezice si materiale de calitate, isi respecta programarile, au cabinete decorate modern – ceea ce contribuie la senzatia de confort pe care cu greu o dobandesti in cabinete stomatologice, dar se poate.
Aceleasi lucruri caracterizeaza si vizita mea la Centrul de Ingrijire Dentara Profi Smile: am intrat usor timorata (pentru ca nu pot sa mint, niciodata n-o sa ma duc la dentist ca la coafor), dar am iesit zambind – iar asta mi se pare cea mai importanta schimbare pe care medicii tineri precum Alexandra Rosu au adus-o in experientele mele stomatologice. Cat a fost efectul anestezicului aplicat inainte de procedura, cat a contribuit mana usoara a doamnei doctor si cat m-a bucurat senzatia de dinti curati si fini de la finalul procedurii, imi e greu sa cuantific, dar am iesit zambind si zic si eu acum: se poate si asa.
Inainte de a incheia, daca sunteti din Bacau, am o veste buna pentru voi: Centrul de Ingrijire Dentara Profi Smile ofera gratuit, in perioada 1-8 martie 2016, un pachet format din consultatie, plan de tratament si igienizare orala pentru doamnele si domnisoarele care vor sa inceapa primavara zambind din toata inima si cu toti dintii. Eu am efectuat procedura in februarie, asa ca va invit si pe voi sa treceti pragul cabinetului!
Voi cat de des mergeti la dentist? De ce mergeti/nu mergeti?
Ce va place/deranjeaza cel mai tare la medicul stomatolog?
Comments
Claudia`s Choice - http://claudiaschoice88.blogspot.ro/March 1, 2016
Adina//SeptembrieJoiMarch 1, 2016
LuanaMarch 1, 2016
Adina//SeptembrieJoiMarch 2, 2016
Victoria WestMarch 1, 2016
Adina//SeptembrieJoiMarch 2, 2016
DianaMarch 1, 2016
Adina//SeptembrieJoiMarch 2, 2016
Ce-am facut saptamana asta #68 - Septembrie, joiAugust 28, 2016
Ce-am facut saptamana asta #88 - Septembrie, joiJuly 23, 2017