La scurt timp dupa ce Copila a implinit 2 luni, am descoperit ca sufera de alergie la proteina din laptele de vaca. Mamicile cu bebelusi probabil ca stiu despre ce e vorba pentru ca e o problema care afecteaza tot mai multi copilasi, din pacate, si ce e si mai ciudat, pe cand eram eu bebelus nimeni nu auzise de asa ceva.

Ce probleme ne-a creat alergia si cum le-am tratat

Larga raspandire a aceste alergii e inca o dovada ca mediul in care traim azi pune tot mai multe probleme de sanatate. Dar pentru ca nu putem sa ne ferim de toate, trebuie sa gasim solutii pentru problemele noastre si asta am incercat eu sa fac pentru Copila. Cat a fost mica, a fost destul de simplut: era alaptata, asa ca eu am exclus din dieta lactatele, initial de tot, apoi am mancat doar lactate din comert (am descoperit ca la cele de la tara reactiona imediat). In cazul ei, alergia se manifesta in trei feluri: dureri de burtica, scaune proaste si iritatii pe piele. Pe primele le-am tratat cu probiotice, la sfatul medicului, iar problemele de piele cu produse destinate pielii atopice.

Cand ea a mai crescut si a inceput sa manance diversificat, a fost o mare bataie de cap pentru mine sa incerc sa introduc lactatele si alimentele care le contineau. Experimentand, am descoperit ca poate consuma lactatele in preparate, insa experimentele astea ne-au costat alte crize de alergie, soldate cu simptome digestive si pusee de dermatita atopica. Daca la inceput i se irita pielea fetei, facea niste borbonele in special pe frunte si obraji, deja dupa 7-8 luni dermatita ii provoca niste eczeme, pielea se inrosea si se facea la textura precum scoarta de copac.

Si cand credeam ca totul e mai bine, a aparut o noua criza

Treptat, i-a crescut toleranta si i s-au rarit episoadele de dermatita atopica. Insa in urma cu cateva saptamani am intarcat-o, ceea ce a facut-o sa ceara lapte, mult si des. Initial i-am oferit lapte de vaca pentru ca parea sa-l tolereze. Din pacate insa, am descoperit ca la ea alergia la proteina din lapte de vaca inca isi mai face simtita prezenta, in special cu pusee de dermatita. I-au aparut pe fundulet, pe partea din spate a genunchilor , pe obraji si barbie si pe un antebrat zone rosii, cu cojite aspre si foarte iritate, care pareau sa o deranjeze destul de rau.

Asa ca, dupa ce i-am inlocuit laptele de vaca cu cel de capra (pe care il tolereaza mult mai bine), am revenit la sfaturile medicului dermatolog si i-am oblojit zonele de piele afectata de dermatita atopica cu o crema destinata pielii cu astfel de probleme, La Roche Posay Lipikar Baume, peste care am pus un strat de Cicaplast Baume, cu rol ocluziv, care sa ajute la pastrarea hidratarii in piele. Pentru dus si baie am folosit de la inceput doar produse din gamele pentru piele atopica si uscata, pentru ca formulele lor sunt mult mai blande si lipsite de parfum. In baia noastra si-a facut loc si crema pentru spalare Lipikar Syndet, ca sa aiba parte de toate beneficiile gamei.

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Dupa trei zile de aplicare a combinatiei de creme Lipikar si Cicaplast, pielea se calmase simtitor. Pozele de mai sus, desi sunt facute in lumini diferite, cred ca vorbesc de la sine. Leziunea din prima poza era cam cat o moneda de 10 bani, rosie si foarte descuamata, in timp ce in a doua poza abia daca se mai vede urma, roseata s-a retras complet, iar pielea isi revenise aproape complet la textura pufoasa.

Pentru alergia la proteina din lapte de vaca nu exista tratament. E nevoie de rabdare, sa asteptam sa treaca pe masura ce copilul creste si organismul poate procesa mai usor astfel de elemente cu potential alergen, exista scheme de obisnuire treptata a organismului cu alergenii care nu dau simptome violente (cum este si cazul Copilei, unde medicul alergolog ne-a sfatuit ca e mai benefic pe termen lung sa consume lactate in forme pe care le tolereaza mai bine decat sa i le scoatem din alimentatie de tot), exista dietele din care se elimina alergenii… si exista solutiile pe care e bine sa le avem in casa pentru a trata simptomele neplacute, care ne chinuie copilasii si implicit pe noi, le tulbura somnul, voia buna si pot da chiar si probleme de crestere.

Cand sa iei in calcul alergia la proteina din lapte de vaca?

Daca al tau copil:

  • are scaune verzi cu urme de mucus sau sange
  • are un somn intrerupt, neodihnitor si pare a suferi din cauza problemelor de burtica (ceea ce putem confunda usor cu celebrii colici)
  • prezinta iritatii la nivelul fetei sau leziuni specifice dermatitei atopice
  • ia in greutate putin sau deloc (mai ales la varste mici)
  • sufera din cauza rinoreei (secretii nazale abundente) o perioada indelungata dupa o raceala sau fara sa fi fost neaparat racit

discuta cu medicul pediatru despre posibilitatea ca cel mic sa sufere din cauza alergiei la proteina din lapte de vaca. Daca este si cazul vostru, atunci din experienta mea de Stan Patitul te sfatuiesc:

  • Inarmeaza-te cu rabdare, tine regim strict (poate dura si 6 saptamani ca proteina din lapte de vaca sa se elimine din organism si tot atat pentru a vedea imbunatatiri in starea copilului).
  • Asigura-te ca ai in casa produse care sa te ajute sa tratezi leziunile de dermatita atopica ce apar pe pielea lui in situatiile in care se activeaza alergia. Pe noi ne-au ajutat mult produsele din gama Lipikar si protectia suplimentara oferita de Cicaplast (care, la sfatul medicului dermatolog, a fost crema ei de fundulet pana a renuntat la scutec, asa ca o am in casa mereu pentru ea, dar si pentru mine si i-am facut review aici)
  • Fii rabdatoare cu el si cu tine, mancarimile provocate de dermatita si disconfortul din burtica va vor tine treji niste nopti, insa timpul si produsele ajutatoare le rezolva pe toate.

Dermatita atopica – o poveste cu final fericit?

Da, suntem increzatori ca a noastra Copila o sa scape candva de dermatita atopica, pe masura ce organismul ei va tolera tot mai bine lactatele din alimentatie. Pana atunci suntem atenti ca laptele pe care il consuma ca atare sa fie de capra si nu de vaca si suntem pregatiti cu solutiile recomandate de medici pentru a rezolva simptomele de alergie, in caz ca ele apar. Tinem antialergice in casa si produsele La Roche Posay Lipikar in baie, ca sa ii vindece cat mai repede orice leziune de dermatita mai apare fara sa mai intram in panica.

Partea buna e ca ele apar mai rar acum si ca, daca imi scapa mie, imi arata ea ce o deranjeaza, ba chiar imi cere crema Lipikar si reuseste sa apese pe pompita suficient cat sa-si scoata un pic de crema pe degetel si sa se dea singura. Sa va mai zic cat Lipikar mi-a pus pe cate un cos sau vreo zgarietura de pe mana? “Mama, ai bubita. Vei chema?” Ei, cum as putea sa o refuz?

Voi v-ati confruntat cu problema alergiilor si a dermatitei atopice la bebelusii si copiii vostri? Cum, cand si cu ce s-au ameliorat simptomele?

#larocheposayromania

(Visited 1,102 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!