Ni se spune din copilarie ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, dar cu toate acestea cunosc multi adulti din jur care sar peste micul dejun. Scuza majoritatii e ca nu poate manca la ora aceea, e prea dimineata, eu insa sunt gata sa pariez ca cel putin o parte dintre ei da somnul pe mancare – prefera sa mai doarma 15-20 minute decat sa isi pregateasca ceva de mancare, sa manance si sa mai spele si vasele.

Ei bine, eu sunt omul care mananca micul dejun in fiecare dimineata, fara exceptie. Daca nu mananc si ajung in punctul in care imi scade glicemia, dincolo de faptul ca-s morocanoasa rau, mi se si face rau la un moment dat. Unul din secretele pentru a nu sari micul dejun mi se pare sa ai mancare la indemana: un sandwich pregatit de cu seara, un iaurt lasat in frigider (daca iti e suficient) sau… sa pregatesti ceva apetisant, pe care il vei manca si de pofta, nu doar de foame!

In general, solutia mea de avarie este combinatia de lapte cu cereale, insa nu prea gasesc in supermarket cereale fara zahar sau, daca au zahar, macar sa fie doar cu zahar si atat, fara alte ingrediente despre care nu stiu mare lucru. Asa ca in ultima perioada mi-am propus sa inlocuiesc laptele cu cereale cu cateva idei de mic dejun mai apetisante.

Gris/macinis cu lapte

lapte-cu-gris-dulceata-cirese-amare

Din copilarie sunt fan al grisului cu lapte si cred ca de aceea m-a sedus cu usurinta macinisul cu lapte de la Solaris, o combinatie de cereale macinate fin si cu un gust mai aparte. Mama si bunica le faceau din ochi, eu am nevoie de cantitati mai exacte:

  • 1 litru de lapte,
  • 9 linguri de gris/macinis
  • 3 linguri de zahar
  • putina vanilie

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Din cantitatile acestea ies cam 3-4 portii, daca vreau sa pregatesc mai putin, pun proportional mai putin din fiecare ingredient.

Modul de preparare e foarte simplu: pun laptele la fiert cu zaharul, cand incepe sa fiarba, dau focul mic, amestec laptele cu gris sau macinis bine, bine cu un tel si, cand compozitia s-a ingrosat, adaug putina esenta de vanilie (daca preferati sa fie cat mai natural, renuntati la esenta).

Daca grisul se amesteca fara probleme, cu macinisul fac o mica smecherie pe care am aflat-o si eu: prefer sa incalzesc laptele intr-un ibric si sa il torn fierbinte treptat peste macinis, intr-o oala teflonata, amestecand bine, pentru ca in felul asta nu se mai formeaza cocoloase. Daca nu vreti sa va complicati, le puteti amesteca intr-un singur vas, doar ca s-ar putea sa aveti nevoie de blender sa dizolvati o parte din cocoloase (eu asa il pregateam initial, in reteta de aici).

macinis-solaris-dulceata-afine

Pun putin zahar in combinatie pentru ca prefer sa garnisesc preparatul cu dulceata – de cirese negre, afine, zmeura, in general prefer una mai acrisoara.

Cand amestecul e gata, pun in 3-4 caserole cu capac, pun dulceata deasupra, las sa se raceasca putin si apoi pun caserolele la frigider. In fiecare dimineata scot cate o caserola si imi savurez micul dejun ca atare, nu trebuie neaparat incalzit. Poate fi luat si la pachet, la birou, daca chiar nu am timp sa mananc acasa.

Ce mi se pare mie super e ca, daca alegeti macinisul de orez si mei, poate fi servita de catre persoane intolerante la gluten,

Budinca de chia

budinca-chia

Nu cred ca mi-as fi facut vreodata budinca de chia daca nu primeam cateva pungute cu seminte de chia Solaris. Avandu-le in casa, curiozitatea mi-a dat ghes si-asa am gasit o modalitate de a-mi face un mic dejun fara zahar.

Amestesc laptele cu mierea (de obicei, ma folosesc de blender ca sa se dizolve mai repede), pun semintele de chia si vanilia si amestec bine. Peste 10-15-30 de minute mai amestec o data, daca mai am drum prin bucatarie poate mai amestec inca o data, dar nu neaparat. Pun la frigider peste noapte si a doua zi e numai buna de mancat.

Si de aici ies cam 2-3 portii, pot fi pastrate in aceeasi caserola sau puse individual pentru a putea fi luate la birou. Merge garnisita cu fructe proaspete sau congelate (puse de seara peste budinca sa aiba timp sa se dezghete), eu n-am mancat-o decat simpla pana acum.

Eu folosesc lapte de vaca, dar merge foarte bine cu lapte de migdale, cocos sau alt lapte vegetal, pentru persoanele intolerante la lactoza sau pentru perioadele de post.

Granola de casa

homemade-granola-lily-pebbles

Aceasta e o reteta pe care n-am incercat-o inca, dar musai o sa o fac. O stiu de la Lily Pebbles, poate multe dintre voi o urmariti deja, de fapt chiar o cititoare mi-a amintit de reteta si mi-a zis ca i-a iesit delicios.

Pentru acelea dintre voi care nu vor sa se uite la video, o pun mai jos:

  • o ceasca migdale
  • o ceasca si jumatate de fulgi de ovaz
  • 1/3 ceasca de sirop de artar
  • 2 lingurite de scortisoara
  • 2 lingurite de ulei de cocos

Din reteta ei o sa exclud sigur scortisoara, nu-mi place si as inlocui-o cu vanilie.

Migdalele se macina nu foarte marunt, Uleiul de cocos si siropul de artar se amesteca intr-o cratita, impreuna cu scortisoara/vanilie. Combinatia se adauga peste fulgii de ovaz si migdalele macinate, iar aluatul rezultat se intinde cat mai neted intr-o tava. Se coace la 180 de grade, in cuptorul incalzit, iar la final, se mai rupe daca este cazul si se depoziteaza intr-un loc uscat.

Pe blogul lui Lily gasiti si reteta video, eu am pus-o aici pentru cei care cauta asa ceva rapid si nu au timp sa se uite la video, dar si ca sa nu uit sa o pregatesc pentru mine! Genul acesta de cereale granola homemade merge super cu iaurt, dar si cu lapte.

Cam asta planuiesc sa savurez in urmatoarele saptamani la micul dejun. Deja grisul/macinisul cu lapte sau budinca de chia sunt o prezenta constanta in frigider, ramane doar sa-mi fac curaj sa toc migdalele pentru granola!

Voi ce mancati la micul dejun?

sursa foto 1, sursa foto 2
(Visited 2,182 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!