Indiferent de sezon, buclele n-au parasit niciodata cu adevarat tendintele: fie ca s-au purtat bucle romantice, lejere, mai stranse sau naturale, ele nu lipsesc nici din prezentarile de moda si nici de pe catwalk-ul strazii, asa ca industria frumusetii a dezvoltat si aparate de coafat care sa ne ajute sa obtinem rezultatul dorit, in functie de tipul de par, lungimea lui, dar si indemanare.
Inainte de a discuta despre tipurile de aparate de coafat si ce fel de bucle obtinem cu ele, am cateva recomandari de care sa tineti cont cand alegeti si folositi ondulatoare:
- alegeti intotdeauna produse de la firme de incredere, care folosesc materiale de calitate, agreseaza mai putin firul de par
- daca aparatul are si setari de temperatura, selectati o temperatura potrivita tipului de fir de par – un par subtire nu va suporta si nici nu are nevoie de o temperatura la fel de mare ca firul de par gros
- folositi aparate de coafat numai cand parul este uscat (exista si exceptii, dar le discutam mai jos)
- aplicati si produse de protectie termica – ele vor diminua din socul termic la care este supus firul de par in contact cu aparatul incalzit.
E drept ca folosirea oricarui aparat de coafat inseamna supunerea parului la un tratament termic deloc prietenos, insa daca respectam principiile de mai sus, agresiunea asupra parului este redusa si deteriorarea lui se va produce mai greu.
Ondulator clasic – alegeti modelul in functie de lungimea parului
Vrei să primești postările mele pe email?
Cel mai popular tip de ondulator are sau nu clapeta – utilizarea clapetei poate lasa urme inestetice pe suvita de par. Folosirea unui model cu clapeta sau fara tine mai mult de indemanare, insa mai importante decat acest aspect sunt diametrul si forma ondulatorului.
Ondulatorul conic, cu diametrul mic, este de mare ajutor pentru a ondula parul de lungime scurta sau medie (cum sunt tunsorile bob). In functie de tipul de bucle preferat, exista si ondulatoare cu tamburul sectionat sau cu tamburul eliptic, si acestea in general au diametrul mic si sunt mai comod de folosit pentru parul care nu depaseste o lungime medie.
Pentru bucle romantice, voluminoase, in special daca aveti parul mai lung, este de preferat sa alegeti ondulatoare cu diametrul mare (intre 25 si 40 mm), usureaza semnificativ procesul de ondulare. Exista ondulatoare cu un ghidaj spiralat montat pe tambur, care pot ajuta la obtinerea buclelor, dar limiteaza alternanta sensurilor acestora si, dupa ce deprindeti manuirea ondulatorului, s-ar putea sa fi preferat un model simplu, fara aceasta dotare.
Invelisul ondulatorului poate proteja parul sau, dimpotriva, ii poate accentua degradarea daca folositi ondulatorul des – asa ca alegeti cu grija materialul din care este facut tamburul. De asemenea, la modelele mai moderne capatul tamburului este realizat dintr-un material termorezistent, ce-l face sa se incalzeasca foarte putin sau deloc – aceasta caracteristica va face ondulatorul mult mai usor de manuit si va preveni eventualele arsuri. Ondulatoarele mai sofisticate pot avea manusi termorezistente, si ele faciliteaza procesul de ondulare fara daune colaterale.
Avantajele folosirii unui ondulator clasic:
- o multitudine de forme si dimensiuni cu care se pot obtine diferite tipuri de bucle pentru toate lungimile de par
- preturi prietenoase
Dezavantajele folosirii unui ondulator clasic:
- necesita indemanare si multa rabdare, in special la inceput
Ondulatorul automat – pentru bucle fara bataie de cap
Pentru femeile lipsite de rabdare sau indemanare, un ondulator automat simplifica semnificativ ondularea parului: puneti suvita in aparat, el o trage singur, o tine singur cat trebuie si elibereaza cu usurinta bucla formata in interior. Majoritatea modelelor sunt aparute recent, ceea ce inseamna ca materialele folosite pentru tambur sunt suficient de performante cat sa asigure protectia cat mai buna a firului de par in timpul coafarii.
Buclele facute cu un ondulator automat rezista mai bine decat cele facute cu un aparat de coafat clasic (aceasta e opinia generala pe care am cules-o de la cunostintele mele care l-au incercat), iar nivelul de lejeritate poate fi reglat jongland cu setarile de temperatura si timp de tratare termica a suvitei: daca alegeti un timp de ondulare mai lung si temperatura cea mai ridicata, buclele obtinute vor fi mai stranse si vor rezista mai bine.
Singurul lucru la care trebuie sa aveti grija este sa pieptanati si descurcati foarte bine fiecare suvita introdusa in aparat, in caz contrar parul are tendinta de a se incurca si aparatul se opreste, pentru a nu deteriora parul, facand astfel posibila eliberarea suvitei.
Avantajele folosirii unui ondulator automat:
- manevrabilitate mult mai buna, in special la suvitele din spate
- pericol de ardere aproape inexistent, pentru ca mainile nu vin in contact cu tamburul aparatului
- rezistenta mai buna a buclelor in timp
- timp de realizare a buclelor redus
Dezavantajele folosirii unui ondulator automat:
- pretul mai mare decat al ondulatoarelor clasice
Placa de indreptat parul – sau de ondulat parul?
Cele mai indemanatice dintre noi pot folosi placa pentru indreptat parul si pentru procesul de ondulare. Pentru mine tehnica e mult prea complicata, probabil si pentru ca parul meu este lungut si destul de des. In general, parul scurtut sau cel mult mediu este usor de ondulat cu placa. Buclele rezultate sunt mai degraba lejere, genul beach waves, iar varfurile nu sunt foarte finisate. Rezistenta lor este mai mica decat a buclelor obtinute cu un ondulator, iar aspectul general este de messy hair, un look apreciat in special pentru zi.
Daca decideti sa achizitionati o placa, indiferent daca planuiti s-o folositi pentru bucle sau nu, aveti grija sa respectati aceleasi recomandari ca si in cazul ondulatorului clasic: materialul din care sunt facute placile poate provoca deteriorarea rapida a parului daca nu este de calitate, iar varful termorezistent sporeste manevrabilitatea fara incidente a aparatului de coafat.
Avantajele placii de par:
- instrument multifunctional – poate fi folosita si pentru indreptarea, si pentru ondularea parului
- recomandata mai degraba pentru ondularea parului scurt
- realizeaza bucle lejere, pentru un look relaxat
Dezavantajele placii de par:
- necesita o indemanare aparte
- greu de folosit pentru par lung
Peria rotativa – usuca si onduleaza parul in acelasi timp
Daca nu sunteti la prima vizita pe blog, probabil ca imi cunoasteti deja dependenta de peria rotativa – este instrumentul meu preferat pentru uscarea si coafarea parului, Peria rotativa netezeste cuticula in timp ce usuca parul, ceea ce-i da luciu si tinuta si reduce semnificativ timpul petrecut cu uscarea si coafarea parului. O folosesc de multi ani si din experienta mea am scris cateva sfaturi pentru folosirea periei rotative.
Buclele realizate cu peria rotativa sunt in general mari si lejere, tinuta si rezistenta lor depinde in special de firul de par al fiecareia. Eu am un par des, cu firul aspru si gros, care trebuie coafat bine ca sa arate foarte bine si, dupa ce il aranjez cu peria rotativa, isi mentine buclele lejere si tinuta pana la urmatoarea baie (sau urmatoarea ploaie, dar asta e alta discutie). Un par foarte fin poate fi aranjat foarte frumos cu peria rotativa, insa buclele nu vor rezista la fel de bine – asadar este important sa alegeti aparatul de coafat in functie de tipul de fir de par pentru a va asigura ca veti fi multumite de rezultatul obtinut.
Peria rotativa are capacitatea de a usca parul in timp ce il coafeaza, insa va recomand sa o folositi pe parul usor zvantat – daca este total ud, se va usca foarte greu si se va deteriora mai repede, pentru ca cuticula sa este mult mai vulnerabila cand este ud, mai ales daca este supus unui tratament termic intens.
Puteti folosi peria rotativa pentru a usca si ondula parul daca are o lungime cel putin medie. Majoritatea modelelor au doua capete cu dimensiunea de 35mm, respectiv 50 mm, alegeti ce doriti sa folositi in functie de lungimea parului si de rezultatul dorit. Puteti da volum parului la radacina cu ajutorul periei mari si apoi sa ondulati varfurile cu peria mai mica. Daca aveti parul mai lung, procesul de ondulare cu peria mica dureaza destul de mult, asa ca puteti incerca direct cu peria mai mare.
Avantajele periei rotative:
- usuca parul in timp ce il onduleaza
- creeaza bucle lejere, elegante, mari si ofera volum parului daca folositi tamburul mare si bucle mai stranse cu ajutorul tamburului mic
- reduce din timpul alocat coafarii parului
Dezavantajele periei rotative:
- parul scurt este mai greu de manevrat pentru a obtine bucle cu peria rotativa
- rezistenta buclelor difera in functie de tipul de par
Acestea sunt cele mai populare aparate de coafat cu ajutorul carora putem realiza bucle in confortul caminului propriu. Exista, deci, optiuni pentru fiecare tip de par si pentru fiecare lungime de par, trebuie doar sa alegem aparatul de coafat potrivit nevoilor noastre si sa avem si asteptari realiste: dureaza putin pana deprindem indemanarea de a obtine bucle ca la coafor.
Voi va ondulati parul?
Ce aparat de coafat folositi: ondulator, placa sau perie rotativa?
Comments
PareriRazleteSeptember 8, 2016
Adina//SeptembrieJoiSeptember 13, 2016
Alexandra IoanaSeptember 8, 2016
Adina//SeptembrieJoiSeptember 13, 2016
IrinaSeptember 8, 2016
Adina//SeptembrieJoiSeptember 13, 2016
Fustita AlbastraSeptember 9, 2016
Adina//SeptembrieJoiSeptember 13, 2016
Cum să cureți o perie rotativă Rowenta - SeptembrieJoiAugust 7, 2020