Sau cum am trecut ca prin urechile acului peste încă o belea din alăptare.

adinaseptembriejoi-alaptare

Experiența mea cu alăptatul este lungă, dar nu foarte complicată. Sunt la al doilea copil alăptat de 5 luni, iar primul copil a fost alăptat până la 2 ani și 4 luni. La primul copil am avut niște ragade, la al doilea din fericire am scăpat. Însă, afară de comunele ragade, de care nu prea a scăpat nicio proaspătă mamă, eu am întâmpinat o altă belea, și nu o dată, ci de trei ori.

Și anume canalele înfundate. Mi s-a întâmplat prima dată când Copila avea în jur de un an și jumătate, apoi am mai pățit-o iar cu ea, nu la foarte mult timp după. Atunci, m-am prins destul de repede că se întâmplă ceva și am acționat rapid. N-a trecut mult timp și am descoperit și cauza: o perlă de lapte care a înfundat un canal, ceea ce a blocat laptele într-o zonă a sânului, cauzând inflamație și durere.

Nu îmi amintesc toate detaliile episoadelor respective, nu știu de ce la momentul respectiv nu m-am gândit să scriu pe blog despre ele, pentru a fi de folos altor mame… Dar o fac acum, pentru că tocmai am trecut din nou printr-un episod, deși Băiețel are doar 5 luni și este foarte des alăptat.

Cum a început totul?

Nici nu îmi amintesc foarte bine când a început să mă jeneze ceva… Era o durere așa, semi-surdă, m-am gândit că m-o fi lovit vreunul din copii (Băiețel dă din picioare cu o forță care mă uimește, iar Copila mai are episoade de rebeliune).

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Cert este că sânul mă durea un pic, ba când mișcam mâna, ba când ma atingeam de ceva mai tare, ba dacă dormeam pe partea respectivă, dar nu am dat atenție.

Sâmbătă pe la prânz mă simțeam cam obosită. Veneam după noaptea de joi spre vineri, în care dormisem în total vreo 3 ore, iar apoi vineri noapte dormisem ceva mai mult, dar cu nenumărate treziri. Cumva, să fiu obosită e o stare de fapt, nu mă mai miră. Până să apuc sa mă pun și eu în pat, s-au trezit pe rând copiii, dar cum eram destul de amețită, l-am rugat pe Colegul de apartament să stea cu ei să mă întind puțin.

M-am trezit dupa 15-20 de minute pentru că îmi era groaznic de frig. Și am intrat instantaneu și în panică. Frig, febră, covid… Pe termometru aveam 37,7. I-am spus și lui cu vocea tremurândă. S-a schimbat la față. Mi-a adus cafeaua pe care mi-o făcuse și m-a pus să o miros. Aveam miros…

Cum mi-am dat seama că nu e Covid?

Păi mi-am amintit de durerea aceea surdă de la sân. Care nu mai era chiar atât de surdă, ci tot mai deranjată. Înclusiv când mă cuibărisem în pat să mă odihnesc sesizasem că mă deranjează tot mai rău.

Am sunat medicul de familie, i-am povestit despre starea subfebrilă și despre durerea pe care o simt. Ea s-a dus cu gândul la mastită și mi-a sugerat să iau paracetamol alternat cu algocalmin (pe e-lactancia.org e considerat foarte riscant de administrat când alăptezi, așa că am renunțat la el și mă pregătisem cu ibuprofen) și să iau legătura cu ginecologul meu.

Am sunat și ginecologul, care m-a sfătuit să iau Augmentin, dacă deja încep să fac febră și să am grijă de sân: să masez locul, să pun căldură locală, să pun copilul să sugă, chestii pe care le țineam și eu minte de la primele mele episoade. Ea s-a temut de un abces mamar și de aceea mi-a prescris antibioticul, iar cu rețetă fotografiată, m-am dus și am luat de la farmacie.

Atenție, scriu medicamentele pentru a avea idee ce se poate folosi în alăptare, nu ca să vă tratați singure acasă. Și dacă medicul cu care discutați nu e foarte la curent cu medicamentele ce se pot administra când alăptați, verificați-le pe e-lactancia.

De ce am oscilat între mastită și canale blocate?

Sânul nu era foarte tare, iar durerea era cumva disipată, aveam și niște pete roșii destul de discrete (specifice mastitei), iar acest lucru m-a indus în eroare și am crezut inițial că am ajuns deja la mastită, și nu doar la canale blocate. Am luat paracetamolul și am alăptat repetat copilul, masând sânul, am intrat și în duș să masez sub apă caldă care să ajute la dizlocarea grăsimilor. Atunci am sesizat că se simțea o zonă mai tare si mai dureroasă în zona din exterior sus a sânului, dar mai spre mamelon, nu atât de aproape de torace cum resimțeam eu durerea. Atunci m-am gândit că poate evoluția nu a fost atît de rapidă și am doar canale blocate, de care pot scăpa mai ușor.

Pe timpul nopții, i-am oferit lui Băiețel la fiecare alăptare întâi sânul cu probleme, apoi pe celălalt ca să mă asigur că se hrănește suficient. Febră și frisoane nu am mai făcut, am continuat să iau Augmentin conform prescripției medicale și undeva pe luni dimineață nu mai aveam niciun disconfort.

De data aceasta, dacă a fost o perlă de lapte, nu am văzut-o (la primele episoade, am văzut-o și extras-o cu ajutorul unui ac, sună mai dureros decât a fost, dar astea sunt realitățile alăptării, se întâmplă și e bine să știți ce să faceți dacă pățiți sau măcar pe cine să sunați.

Fetele mele, Denisa și Maria, m-au ajutat cu sfaturi care au confirmat ce-mi spusese medicul și conraziceau credințele populare (de genul compreselor reci, care ar face și mai dificilă eliminarea laptelui întărit, sau să nu mai pun copilul la sânul bolnav, pentru că ar fi stricat laptele).

Las și aici informațiile, în speranța că, dacă vă confruntați cu astfel de probleme, vă vor fi de folos. O să vedeți că măsurile sunt similare, dar în cazul mastitei e nevoie de câteva lucruri în plus.

Protocolul pentru canale blocate

Protocolul pentru mastită

Acum suntem bine. Am scăpat de disconfort și durere, însă mă aștept să mai apară situația la un moment dat pentru că în tot istoricul meu de aproape 3 ani de alăptat, e a treia oară când îmi face figura sânul acesta.

Paradoxal, în 2014 eu am suferit o intervenție chirurgicală destul de profundă pentru extirparea unui fibroadenom, dar e la sânul celălalt. M-am temut la începutul alăptării Copilei că mi s-ar fi putut secționa canalele sau ce știu eu și să nu o pot hrăni suficient din sânul operat, însă nu a fost cazul. Acela a fost sânul ei preferat cand era bebeluș foarte mic și reușeam să o atașez mult mai ușor decât la celălalt. Deci sânul operat merge ceas, iar cel sănătos dă rateuri.

copii-adinaseptembriejoi

Aș mai vrea să menționez că, dacă vă confruntați cu oricare din problemele acestea, că e vorba de ragade, canale blocate sau mastită, că vreți să alăptați, dar ați suferit diverse intervenții chirurgicale la sâni, că aveți sânii mici și vi se spune că nu aveți/veți avea suficient lapte, să știți că se poate. Că uneori e greu și alăptatul doare, probabil că ați aflat până acum sau măcar din rândurile mele. Ce trebuie să rețineți e să nu vă dați bătute, cu determinare și puțin ajutor, se poate. Am eu două exemple că se poate. Sunt cele de mai sus.

Ați întâmpinat probleme în alăptare? Ați reușit să le depășiți sau v-au determinat să întrerupeți? De la cine ați primit ajutor?

(Visited 490 times, 4 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!