Acest articol a fost scris in timpul sarcinii, intre timp s-a intamplat asta.

Pentru mine, sarcina a venit cu multe preocupari si schimbari, unele mai profunde, emotionale, altele mai superficiale, reflectate in garderoba. Insa si acestea sunt importante si au impact asupra psihicului unei viitoare mame: in primul rand, pentru mine e important sa ma simt confortabil in hainele pe care le port, iar mai apoi face bine la psihic sa nu port numai saci, ci haine care sa imi vina bine si sa se aseze frumos peste nou-capatatele rotunjimi.

Mi-am dorit, in acelasi timp, sa nu cheltuiesc multi bani pe haine pentru femei insarcinate, sa cumpar doar piese versatile si fara de care nu m-as putea descurca. Asadar am mizat pe cumparaturi cat de cat inspirate, fie ca a fost vorba de haine pentru gravide sau haine normale, pe care sa le pot purta si mai tarziu. Un alt lucru care mi-a prins bine a fost sa imprumut haine, fie ca erau haine de maternitate sau haine normale, dar cu croiala lejera, mi s-a parut o solutie mult mai buna decat sa-mi cumpar anumite lucruri pe care nu le-as mai fi purtat ulterior.

Daca la bluze a fost mai simplu la inceputul sarcinii, am avut probleme cu incheiatul la pantaloni destul de repede, asa ca la inceput am purtat exclusiv blugii cu talia joasa, pe care i-am incheiat cu elastic de par, iar apoi mi-am luat doua perechi de pantaloni de maternitate.

haine-gravide-de-vara

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Primii pantaloni au fost o pereche de blugi de maternitate, apoi am luat niste pantaloni LC Waikiki bleumarin, din material subtire, de vara, foarte lejeri si versatili (au fost vreo 70 de lei). Conteaza mult si sincronizarea dintre anotimp si varsta sarcinii, iar pe mine asta m-a ajutat mult in timpul verii: pe timpul trimestrului 2 am putut purta o parte din tricourile mele mai lejere cu o fusta elastica de la H&M, cu pantalonii bleumarin, mi-am si cumparat doua rochii care imi ofereau lejeritate in zona burtii prin material sau croiala si am purtat si rochii pe care le aveam eja in garderoba (aici si aici sarcina avea cam patru luni).

rochii-femei-gravide

Spre sfarsitul verii, cand vremea a fost mai racoroasa dimineata, am purtat aproape in fiecare zi geaca de blugi Pull&Bear peste rochii sau tricouri. Cele doua rochii sunt achizitii din aceasta vara si nu sunt pentru maternitate: prima rochie este Orsay si a fost o achizitie inspirata pentru ca am purtat-o atat cu sandale joase si cu geaca de blugi, cat si la evenimente mai elegante, cu sandalele aurii de aici. Cea de-a doua este de la un magazin de cartier, iar materialul elastic si lungimea pana aproape de genunchi au facut-o extrem de comoda si usor de purtat, plus ca mi-a flatat burtica foarte bine.

ce-sa-porti-cand-esti-insarcinata

Pana pe la finalul verii am putut purta blugi normali, dar cu o marime mai mare decat a mea – si acestia albi sunt imprumutati, voi vedea dupa sarcina ce marime imi va trebui si o sa ma orientez atunci la eventuale achizitii noi.

blugi-si-tricouri-femei-insarcinate

Pentru mine provocarea a fost inceputul toamnei si vremea rece, care m-a prins fix la inceputul trimestrului 3, cu o burta tot mai proeminenta. In afara de blugii mei cumparati inca din primavara, am primit o pereche de la H&M si i-am purtat la inceput cu tricouri, normale sau de maternitate.

blugi-si-tricouri-femei-insarcinate-1

Mi-am cumparat tricoul bleumarin de la H&M Mama, am primit altele doua albe, cu imprimeuri simpatice (cel din poza e preferatul meu). In zilele calduroase am pus doar geaca de blugi peste tricou, apoi am inceput sa adaug alte straturi: camasi sau pulovere.

camasi-pulovere-haine-gravide

Am mers mult pe ideea de layering (faceam asta si inainte de sarcina, dupa cum v-am povestit aici), cu tricouri si camasi sau camasi/tricouri si pulovere mai subtiri sau mai groase, in functie de vreme. M-am folosit de camasile mai lejere, descheiate sau incheiate, am imprumutat o camasa de maternitate, aceea va fi mai utila pe finalul sarcinii. De ziua mea am primit un pulover mai gros si mai lung, mai aveam unul Vero Moda (vi l-am aratat aici). Mi-am si cumparat cateva chestii: camasa bleu simpla de la Takko, are o croiala foarte lejera si ma incape lejer (am si prins-o la reduceri, cu vreo 35 de lei), si inca un pulover, si mai gros – scopul sau a fost sa imi tina de cald in noiembrie, cand va fi si mai frig.

imbracaminte-femei-insarcinate

Ideea din spatele achizitiilor a fost sa le pot purta in cat mai multe combinatii, care sa se adapteze cu usurinta temperaturii de afara: camasi cu geaca de blugi sau cu pulover pe deasupra, iar in zilele super-friguroase, chiar cu un tricou cu maneca lunga pe dedesubt.

Blugii au fost la putere pentru ca la mine in birou este suficient de frig incat sa nu ma incumet sa port rochii.

camasi-blugi-geaca-haine-gravide

Dintre camasile mele dinaintea sarcinii, am folosit foarte des camasa de blugi si camasa in carouri, putin mai groasa. Intai le-am purtat incheiate, apoi le-am lasat descheiate, pestre tricouri cu maneca lunga sau scurta). Cele doua din imagine sunt cu maneca lunga si nu sunt pentru maternitate, ci tricouri normale, in marimi mai mari decat ce port eu in mod obisnuit, unul e primit cadou si unul e imprumutat.

Parka din imagine (si ea imprumutata) s-a dovedit foarte utila pentru ca tine de vant si ploaie si ma incape de minune cu tot cu burta si multe straturi de haine. Sper sa ma folosesc de ea si in noiembrie, cand va fi semnificativ mai frig, atat timp cat port un pulover gros si deplasarile vor fi scurte. Si ea este imprumutata, gecile pentru gravide sunt destul de scumpe si mie mi-ar fi folosit maxim o luna si jumatate. In zilele cand n-a fost foarte frig din septembrie si octombrie, am putut purta gecile mele dinainte de sarcina, descheiate.

pulovere-femei-insarcinate

Pentru zilele si mai friguroase, am cateva pulovere non-maternitate, dar incapatoare chiar si pentru o sarcina de opt, noua luni: trei sunt ale mele dinainte de sarcina (le-ati mai vazut aici), doua sunt ale surorii mele. Selectia de pulovere pentru gravide din magazine mi s-a parut slabuta si preturile mari – iar in cazul meu, sa dau peste 100 de lei pe un pulover pe care sa-l port doar in ultima luna de sarcina nu prea renta. Cu atat mai mult cu cat moda ma ajuta sa gasesc alternative.

pantaloni-haine-gravide

Pentru confort in casa am purtat fie colanti pentru gravide (o pereche i-am primit, ceilalti sunt de la Lidl, au periodic articole de gravide, mie astia mi s-au parut cei mai utili, au costat pana in 20 de lei). fie pantaloni de trening mai lejeri. Pantalonii cu inimioare sunt de la Pepco si mi i-a luat sora-mea cu o marime mai mari. Mi-s tare dragi (dincolo de valoarea sentimentala) si cred ca imi vor inveseli si zilele de bebeluseala, cand o sa vreau sa port haine dragute si in casa, prea multa activitate nu voi avea afara.

Si tot pentru confort, prin vara am simtit nevoia sa imi cumpar doua sutiene Uniconf, pe care le-am gasit la reducere in Cora. Intai am cumparat sutienul alb, mi s-a parut foarte confortabil si usor pe piele, asa ca am luat si pe negru. Cand a venit toamna, am simtit nevoia de a purta maieuri de corp – daca mi-e cald la spate, jumatate din treaba e facuta. Am incercat vreo doua saptamani niste maieuri pe care le aveam, mai lejere, dar ce sa vezi? Burta tot mai mare nu prea mai incapea in ele, asa ca am cumparat doua maieuri H&M Mama, unul alb si unul negru, care s-au dovedit a fi o investitie calduroasa si pe care le-am purtat in fiecare zi.

ce-sa-porti-cand-esti-insarcinata-1

La capitolul incaltaminte, am purtat numai incaltari fara toc (cu mici exceptii la ocazii), aceasta fiind o recomandare pentru femeile insarcinate. Vara m-am folosit de sandale si le-am combinat de cele mai multe ori cu geanta bej cu dungi colorate.  Pentru ca toamna a avut putine zile calduroase, am purtat mai mult pantofi sport decat balerini (i-am scos si pe ei putin la plimbare). Geanta Orsay s-a dovedit a fi un cadou extrem de inspirat, merge purtata cu incaltarile sport (stiti voi, in stilul Models Off Duty) si dimensiunile medii mi-au permis sa iau cu mine strictul necesar fara ca geanta sa devina prea grea (sunt eu destul de grea).

Sa facem bilantul cumparaturilor:

Haine de maternitate
  • blugi de maternitate (85 lei)
  • pantaloni de vara LC Waikiki (70 lei)
  • tricou H&M (40 lei)
  • colanti Lidl (20 lei)
  • 2 maieuri H&M (30 lei fiecare)
Haine non-maternitate:
  • rochie alba Orsay (60 lei)
  • rochie din material elastic (45 lei)
  • camasa bleu Takko (35 lei)
  • pulover crem foarte gros (90 lei)
  • sutiene Uniconf (25 lei fiecare)

Totalul cheltuit in ultimele 7-8 luni este de 615 lei. In mod cert, nu e o suma mica, insa ar fi fost mai mare daca nu aveam prietene si pe sora mea care mi-au imprumutat hainele lor, dar si pieselor din garderoba mea care s-au dovedit a fi mai versatile decat credeam cand le-am cumparat. Daca nu as fi lucrat pana la 36 de saptamani si nu m-ar fi prins noiembrie insarcinata, probabil ca as fi scapat mai ieftin… Ma bucura totusi ca o parte din haine le voi folosi si dupa sarcina, iar pe celelalte le voi imprumuta si eu, la randul meu, celor care vor avea nevoie si poate chiar le voi purta la sarcina cu numarul doi (daca va exista, sa nu ne facem planuri deocamdata).

Voi ce parere aveti despre hainele de gravide? Ce ati purta(t) in timpul sarcinii? Ce credeti ca este esential in garderoba unei femei insarcinate?

(Visited 2,888 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!