Din ianuarie am început din nou să folosesc tretinoin, ceea ce a presupus un proces destul de lung de adaptare și suficiente experimente pentru ca pielea să nu sufere din cauza efectelor secundare ale acestuia.

Tretinoin este forma farmaceutică a retinolului, mai concentrată și potentă, dar și mai problematică în ceea ce privește efectele iritante. Eu mi-am dorit să folosesc din nou retinol în rutina mea pentru efectul antiaging (iar eu mă apropii de 33 de ani, nu mai sunt chiar floricică). Mai folosisem în trecut Retin-A, m-am chinuit un pic și atunci (după cum povesteam aici) însă la vremea respectivă l-am tolerat ceva mai bine și cred că un factor important a fost și faptul că eram mai tânără și pielea ținea mai bine la tăvăleală. Despre partea științifică, explicații și precauții, puteți citi explicațiile Corinei.

Probleme de adaptare a pielii cu tretinoin (Airol 0,05% și Acretin 0,025%)

Inițial, am dat drumul experimentelor cu Airol de 0,05% aplicat la o săptămână și cu rutina mea obișnuită, care includea destul de multe produse hidratante și renunțând la acizi. Efectele adverse s-au resimțit foarte repede, mi se descuama pielea în ritm accelerat, cu cât făceam pauze mai lungi, cu atât nu reușeam să trec de etapa de descuamare.

Am crescut frecvența aplicării, am schimbat și crema hidratantă cu una mai onctuoasă, dar progresele întârziau să apară, așa că am decis să schimb concentrația și am trecut pe Acretin de 0,025%. A început să fie mai bine cu descuamarea, însă cam tot atunci mi-au apărut niște coșuri dureroase adânc în piele. Și cam atunci am făcut o schimbare care a ajutat foarte mult pielea și am ajuns la rutina de care încă mă țin: am adăugat multe straturi de hidratare lichidă și am început să sigilez totul cu o cremă amestecată cu un produs uleios, la sugestia unei prietene mult mai experimentată ca mine.

Spray-urile care mi-au hidratat tenul

Am folosit inițial ce aveam în casă și s-a dovedit că funcționează pentru mine: apă termală Ivatherm, spray-ul Bioderma Hydrabio Brume și Bioderma Atoderm SOS, aplicate de 2-3 ori ca prim pas, la distanță mică între ele, să nu aibă timp să se usuce pielea.

Tonerele cu acid hialuronic și ceramide

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Ceramidele din tonerul Mebika ajută pielea să se repare, iar pielea mea care se descuama avea nevoie în mod cert de ceva să o ajute. Iar acidul hialuronic, aplicat pe tenul umed, își umflă molecula cu apă, atrăgând și pe cât posibil păstrând hidratarea în piele. Tonerul Hada Labo Premium (review aici) conține 5 molecule diferite de acid hialuronic.

Le-am aplicat unul după altul, în funcție de timp, chiar și de trei ori pe seară, înainte de a trece la produse mai dense.

Recent, am adăugat și tonerul Paula’s Choice Moisture Boost tot pentru aportul de ingrediente benefice.

Produsele hidratante cu textură densă

Aici am experimentat destul de mult la începutul drumului, ACM Sebionex Hydra nu a făcut față (mai multe despre cremă am scris aici), așa că am introdus întâi crema Paula’s Choice Clinical Ultra Rich Moisturiser. Apoi mi-a luat o prietenă serumul Krave Great Barrier Relief pentru conținutul de ceramide și cam în aceeași perioadă am adăugat și The Ordinary EUK 134 în crema hidratantă, rezultând o combinație ocluzivă numai bună să sigileze toate bunătățile în piele și să nu mă mai deshidratez. EUK este un antioxidant cu textură uleioasă cam dificil de aplicat de unul singur, așa că amestecul cu crema Clinical e cea mai potrivită variantă de a-l folosi pentru mine.

Ce forme de tretinoin (retinol farmaceutic) am încercat

Așa cum menționasem, inițial am început cu Airol 0,05%, despre care se știe că e formulat destul de simplist și e accesibil (eu l-am luat din Grecia fără rețetă). S-a dovedit a fi mult prea dur pentru mine, așadar l-am înlocuit după aproape două luni de încercări cu Acretin de 0,025%, adus de o prietenă dintr-una din țările orientale.

Acretin folosesc și acum, îl folosesc fie la două zile, fie la trei, în funcție de cum îmi simt tenul. Rareori mai apare o descuamare ușoară, însă am observat că dacă fac pauze mari, tendința de descuamare apare din nou. Deci la mine funcționează momentan aplicările frecvente și să compensez cu hidratare și produse emoliente.

În vacanța din Tenerife l-am scos de tot și în concediul la munte l-am rărit, în ideea că urma să stau mult afară și expunerea la soare era prelungită față de perioadele când merg la birou. Oricum de SPF mă țin foarte atent, o să detaliez mai jos când o să vorbesc despre produsele din rutina de dimineață.

Am testat de la o prietenă si Retirides de 0,05%, care este renumit că e o variantă mai emolientă. Știu că există și o concentrație mai blândă, cred că 0,025%, cea de 0,05% s-a dovedit a fi prea mult pentru mine. Aplicat la două zile, așa cum fac cu Acretin, m-am descuamat din nou destul de tare.

De fiecare dată, produsul cu tretinoin a fost ultimul pas în rutină.

Ce folosesc în serile fără tretinoin

În prima perioadă am renunțat aproape complet la acizi, doar când mi se descuama fața prea tare încercam să grăbesc procesul cu Metroruboril, un produs cu acid azelaic 15% și alte ingrediente benefice, precum niacinamide.

De când a venit căldură însă am senzația că tenul îmi e mai încărcat, așa că am început să pun serumul Paula’s Choice Antioxidant Pore Purifier, care include o concentrație micuță de acid azelaic și acid salicilic, precum și alte ingrediente benefice. Nu am vrut să mă arunc în a folosi constant acizi în concentrații mai puternice pentru că pielea oricum mai are până să tolereze tretinoinul.

Pe acesta îl aplic imediat după etapa tonerelor, apoi pun serumul Krave și combinația dintre Paula’s Choice Clinical și EUK.

Rutina de dimineață: același principiu, dar mult simplificată

Dimineața clar nu am atâta timp la dispoziție ca seara să aștept să intre în piele atâtea straturi de produs și oricum nu cred că ar rezista prea bine machiajul pe o asemenea bază. Așadar, folosesc produsele mai lejere de seara și adaug altele cu textură la fel, lejeră, pentru ca pielea să nu se deshidrateze prea tare în timpul zilei sub machiaj.

Dinstre spray-uri, aplic doar apa termală Ivatherm și Bioderma Hydrabio Brume, apoi tonerele Hada Labo Premium, Mebika și eventual si Paula’s Choice Moisture Boost, în funcție de cum stau cu timpul.

Apoi pun serumul hidratant Paula’s Choice Resist Ultra Light și neapărat un produs cu SPF. Am folosit mult timp SVR Sun Secure Fluide SPF50 (review aici), de curând am găsit ceva puțin mai lejer, și anume La Roche Posay Shaka Fluid SPF50. De la niciunul nu mi se îngrașă tenul, dar SVR trebuie masat cu mai multă atenție în piele și-mi pare puțin mai emolient.

Aceasta e rutina pe care mi-am creat-o în ultimele aproximativ șase luni și cu care mă simt bine în prezent: folosesc în continuare tretinoin, așa cum mi-am dorit, episoadele de descuamare sunt mult mai rare și mai puțin violente, iar coșuri pe sub piele nu mi-au mai apărut.

Benficiile tretinoinului se văd în timp, deocamdată ce pot zice e că mi se pare că textura pielii e mai uniformă și că sper să facă o diferență în ceea ce privește elasticitatea pielii și adâncirea ridurilor – însă aici nu pot face o comparație clară între cum e cu tretinoin și cum e fără, decât dacă l-aș folosi doar pe jumătate de față.

(Visited 3,345 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!