Ar putea la fel de bine să fie săptămânile sau lunile astea în titlu, pentru că toată nebunia e abia la început în țara noastră. Totuși, de dragul optimismului, dar și a faptului că sarcina mea e pe final și în orice clipă se poate schimba scenariul, aleg să vă povestesc despre noi zilele astea.

Cum suntem acum?

Eu sunt însărcinată în 34 de săptămâni, la domiciliu împreună cu Copila de 3 ani și (curând) 5 luni, niciuna dintre noi nu a mai ieșit din casă de când s-a sistat activitatea grădinițelor.

Colegul de apartament merge la serviciu, jobul lui nu permite lucrul de acasă, ba chiar aș îndrăzni să zic că el și colegii lui vor fi ultimii trimiși acasă.

Planul nostru măreț era ca a noastră Copilă să meargă la grădiniță pe toată perioada sarcinii mele și după ce voi naște, permițându-i ei să aibă activități specifice vârstei. Asta mi-ar fi oferit și mie perioade de odihnă, având în vedere riscurile sarcinii – în jurul vârstei de 26 de săptămâni, medicul a descoperit că mi se scurtează colul și pentru câteva săptămâni am stat mai mult în pat, iar apoi s-au mai ridicat restricțiile, însă recomandarea de odihnă s-a păstrat.

Desigur, planul e cel mult amuzant acum… Dar ne adaptăm din mers, pentru că nu putem face altceva.

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Teoretic, nu suntem în categoria de risc, și totuși…

De ce ne temem de Coronavirus?

Nu vreau să scriu aici toate scenariile apocaliptice care îmi trec prin cap (anxioasă de fel, mă pricep de minune la elaborat și mai puțin la oprit firul gândurilor proaste). Însă am ales să ne ferim atât cât putem. Deși există literatură medicală optimistă cu privire la gravide și la nou născuți care nu intră în categoriile cu cel mai mare risc de a dezvolta complicații, în cazul meu există posibilitatea să nasc prematur, iar un bebeluș prematur are anumite riscuri respiratorii. De asemenea, antecedentele mele medicale (și mă refer aici la boala Lyme) s-ar putea dovedi problematice.

De asemenea, Copila și soțul sunt sănătoși și fără risc crescut. Cu toate astea, o contaminare la acest moment, chiar și cu evoluție rapidă și pozitivă, ar fi problematică și ne-ar dezechilibra groaznic. De aceea, am ales să fim prudenți.

Ce măsuri am luat pentru familia noastră pentru a ne proteja de pandemia de Coronavirus?

În primul rând, stăm acasă, toți trei, cât se poate de mult. Soțul este singurul care iese la serviciu și, pe cât de rar posibil, la cumpărături.

Am discutat cu medicul ginecolog, având în vedere riscurile asociate cu sarcina mea, iar concluzia a fost că, deși e bine să mă odihnesc cât mai mult, pot să mă ocup de Copilă și de activități casnice ușoare. Ea consideră mai riscant contactul cu bunicii sau alte persoane decât efortul depus de mine.

Ne spălăm pe mâini des, curățăm des și holul de la intrare, avem sticla cu dezinfectant la ușă pentru a fi la îndemâna Colegului de apartament când intră în casă sau a mea când primesc vreun colet. Nu primim și nu facem vizite, deși e clar că ne lipsește socializarea.

Cum ne petrecem timpul?

Încercăm să nu petrecem prea mult timp la televizor, atât pentru binele nostru, cât și pentru al Copilei. În privința ei, oricum suntem destul de restrictivi cu accesul la ecrane, se uită foarte puțin. Vă povestisem eu pe Facebook despre spectacolul Cenușăreasa difuzat de Opera Comică pentru Copii în direct pe rețeaua de socializare, dar în cazul nostru, bucuria ei de a se uita s-a lăsat cu un tantrum de zile mari după terminarea spectacolului – ceva atât de intens nu s-a întâmplat până acum. Acum negociez cu mine dacă să ne uităm împreună la spectacolele de teatru difuzate începând de azi de Teatrul Țăndărică, tot pe Facebook. Dacă sunteți interesați, găsiți programul aici.

Pe lângă asta, am sesizat că și pe noi ne agită extrem de tare știrile și talkshow-urile despre pandemia de Coronavirus, așa că preferăm să ne uităm doar la chestiile pe care le considerăm mai relevante, ca să nu fim rupți de lume.

Încercăm să ne umplem timpul jucându-ne, citind, să ne păstrăm calmul. Copilei i-am explicat în mare ce se întâmplă, de ce nu ieșim din casă și nu mai mergem în parc, îi răspundem la întrebări când aude câte ceva la știri sau la noi care o nedumerește. Nu i-am prezentat pandemia de Coronavirus ca pe o apocalipsă și în general evităm să discutăm despre temerile noastre cele mai urâte de față cu ea.

Cum stăm cu proviziile?

Bagajul meu de maternitate e în mare parte gata de câteva săptămâni. Am făcut online cumpărăturile necesare pentru zilele de spital și de acasă, am dat o comandă să mai mărim stocul de scutece (am luat *Huggies Elite Soft*, mărimea 1 și 2) în caz că livrările prin curierat se vor sista în săptămânile următoare. În rest, avem deja și am cam cumpărat tot ce era nevoie pentru Băiețelul pe care îl așteptăm, astfel încât să nu umblăm prin magazine nici acum, nici după nașterea iminentă.

Încercăm să ne organizăm necesarul astfel încât soțul să ia mai multe lucruri o dată, să nu meargă în magazine zilnic. Facem liste de cumpărături, un plan alimentar pe mai multe zile, mai ales acum când Copila nu mai manâncă 2 din cele 3 mese la grădiniță, iar el trebuie să plece la serviciu cu mâncare la pachet.

Gătesc mult la *multicooker* feluri de mâncare care să ne ajungă măcar pentru două zile. Aparatul îmi salveaza timp de stat în picioare, dar și timp petrecut cu Copila. Încercăm să reciclăm pe cât posibil tot ce avem prin frigider și dulapurile care ne țin loc de cămară. Nu ne bazăm încă pe proviziile din congelator, atât timp cât soțul încă mai găsește carne în magazine.

Avem în casă medicamentele banale și de uz mai frecvent, pentru noi și Copilă. Din fericire, nu avem niciunul boli cronice. Ne-am asigurat cu cantități normale de articole de igienă, ce se termină intră pe lista de cumpărături – având în vedere că oricum avem nevoie de fructe proaspete și alte alimente perisabile, oricum e nevoie de vizite la magazin, însă încercăm să le facă soțul în magazinele și la intervalele orare mai puțin aglomerate. Profităm și mai cumpărăm online ce putem (din păcate, în orașul nostru nu avem opțiuni pentru alimente).

Cum decurge sarcina în timpurile tulburi ale pandemiei de Coronavirus?

Medicul meu ginecolog îmi programase controale destul de frecvent pentru vârsta aceasta a sarcinii, însă din cauza pandemiei de Coronavirus, politica ei s-a modificat, așa că nu ne vedem prea des, doar în caz de nevoie. I-am înțeles temerile, consideră că riscurile de a expune gravidele în sala de așteptare sunt mai mari decât beneficiile de a face un control preventiv.

Am avut ieri cel mai recent control, de acum ținem legătura telefonic, sunt atentă la schimbările pe care mi le-a explicat ca fiind relevante. Altfel, sarcina decurge bine, Băiețel este tot mai puternic, îi urmăresc tiparul mișcărilor pentru a sesiza modificări. Încerc să mă odihnesc, atât cât pot în timp ce mă ocup de Copilă.

Cu ea îmi ocup preponderent timpul (de aceea vă și arăt atâtea pe Stories), povestim și despre Băiețel, profit de timp să ne încărcăm bateriile emoționale care vor fi foarte solicitate după ce voi naște.

Voi cum sunteți în aceste zile?

(Visited 674 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!