Undeva in vara am luat decizia de a reveni la parul meu ondulato-cret dupa aproape 10 ani de aranjat cu peria rotativa. Am aflat despre Curly Girl Method mai degraba intamplator, am citit multicel, m-am consultat cu cateva fete mai experimentate, si pe 15 august am facut prima incercare.

De atunci au trecut 4 luni, in care am avut satisfactii mici sau mari, zile mai bune si foarte proaste, in care nu ma gandeam decat ca in seara asta ma spal si bag peria in el, gata! , produse sau ponturi testate care au facut diferenta in bine sau in rau. Una peste alta, inca ii dau inainte si mi se pare ca am facut progrese reale fata de perioada de inceput.

Nu cred ca am incheiat inca asa numita perioada de tranzitie, insa vad diferentele si am schimbat o parte din produsele cu care am inceput sa urmez Curly Girl Method. De asemenea, am mai si invatat cate ceva despre ingrediente si cum functioneaza ele, despre cat de stricta sau relaxata imi doresc sa fiu in functie de asta. Iar in cele ce urmeaza, vreau sa va povestesc despre ce folosesc in prezent si functioneaza pentru mine.

Spalare si hidratare

Pentru a-mi curata parul, am ramas in continuare la *samponul Bioderma Node* (review). E singurul cu care ma inteleg bine de mai bine de un an, eu am dermatita si se reactiveaza pe fond nervos sau de la produse. Din acest motiv nu ma incumet sa trec pe spalat cu balsam, asa cum recomanda de fapt creatoarea Curly Girl Method. Conform cerintelor metodei, samponul corespunde deoarece contine surfactanti blanzi.

Inca mai am un balsam in baie, cel de la Stemm, insa in ultimele saptamani am preferat mai degraba sa aplic *masca Ziaja cu lapte de capra* pentru a-mi descurca si hidrata parul. O aplic in cantitate generoasa si in acelasi timp, imi descurc parul cu degetele, iar la final, cand parul e bine acoperit cu produs, bag si peria Denman, sa fiu sigura ca nu au mai ramas noduri. In functie de cat timp am, o las 5/10 minute sau mai mult (gen cat adorm Copila) sa-si faca treaba, apoi o clatesc, insa nu de tot, nu vreau sa ramana parul perfect curat, ci sa mai aiba putin produs in el. 

Stilizarea buclelor

Vrei să primești postările mele pe email?

Abonare Newsletter

* Câmp obligatoriu.

Prefer sa clatesc o parte din masca si sa aplic un produs leave in pentru ca mi-e teama de un eventual aspect imbacsit al buclelor. La ultimele doua spalari am folosit Shea Moisture Coconut&Hibiscus Curl Enhancing Smoothie, pe care mi l-a daruit o prietena draga, cea care m-a si incurajat sa continui in zilele mele proaste. Am constatat ca e ok sa aplic o cantitate mai mare de leave-in decat foloseam la inceputuri. Acum las parul sa se separe si incerc sa aleg si sa aplic produs pe portiuni mari – cam 7-8 din tot parul. Daca fac asa, buclele devin cumva mai groase, parul nu se mai suviteaza la fel de tare. 

Pe aceleasi suvite groase, aplic si Cantu Define&Shine Custard, care are rolul de a defini buclele, cam jumatate din cantitatea de leave-in pe fiecare suvita. Mi se pare ca parul ramane mai lucios si mai fin la atingere daca folosesc si acest produs, desi clar in Curly Girl Method nu face parte din pasii esentiali (spalare, hidratare+leave-in, fixare).

Apoi intra in scena peria Denman, cea cu care m-am tot luptat in ultimele doua luni sa o fac sa functioneze pentru mine. Ce am observat, dupa numeroase experimente, e ca e nevoie ca parul meu sa fie suficient de imbibat cu apa si produs ca sa nu imi desfaca buclele, ci sa le onduleze mai frumos. Asadar, ceea ce a functionat pentru mine e sa o folosesc imediat dupa leave-in, cand din par inca mai curge apa, sa netezesc intai parul si sa intorc cumva suvitele acelea groase cu ajutorul ei, tinuta vertical, ca un ondulator, iar la sfarsit o adun putin in mana, spre radacina, respecand sensul de ondulare. Rezultatul ar trebui sa arate o suvita intoarsa cu ondulatorul, cu aspect de sarmaluta

Fixarea buclelor

Imediat dupa aceasta etapa, aplic si *spuma de par Taft Curls*, intr-o cantitate maricica. Nu prea imi formeaza cast cand o aplic pe aceste suvite groase, insa sunt multumita de gradul de fixare pe care mi-l ofera. As mai adauga ca printre ingredientele spumei se numara un silicon solubil in apa (puteti identifica siliconii rapid dupa terminatia -ethicone, iar cei solubili in apa au prefixul PEG-). Eu oricum folosesc si sampon, asa ca nu vad o problema in  acest ingredient, mai ales ca el se spala din par chiar si doar cu apa. Dar stiu ca exista persoane care doresc sa respecte metoda originala cu cea mai mare strictete si de aceea am facut aceasta mentiune.

Si apropo de metoda originala, ea presupune folosirea unui gel, insa, dupa ce am incercat vreo 3 (despre care v-am si povestit pe blog aici), am realizat ca-mi ingreuneaza buclele destul de mult si se lasa repede. Asadar, iata o alta variatiune fata de manualul scris acum 20 de ani care ofera rezultate mai bune decat sugestia originala.

Iau apoi un tricou de bumbac, de care ma folosesc pentru a strange buclele, accentuand ondularea si absorbind excesul de apa si produs. O fac cu blandete, respectand sensul de ondulare al parului. Nu folosesc un prosop normal pentru ca materialul tinde sa accentueze zburleala specifica parului cret, acele fire care deranjeaza pe majoritatea si care tind sa se inmulteasca in cazul buclelor.

La final imi usuc parul cu *uscatorul Rowenta Instant Dry Premium Care*, intoducand cate o suvita buclata in difuzor si lasand sa se usuce pana cand simt ca mi se incalzeste pielea capului (tin uscatorul pe cea mai mica setare de putere, deci dureaza pana ajung la senzatia asta). Dureaza destul de mult pana imi usuc parul, imi ia cam 30-40 minute, insa nici nu imi convine sa merg la culcare cu el uscat incomplet pentru ca de la frecarea de perna a buclelor ude apare fix zburleala aceea pe care va spuneam ca o evit. 

Pentru ca ma spal seara si ma prind ore tarzii, nu mai stau sa aranjez buclele dupa uscare, imi prind lejer parul in varful capului ca sa nu se ciufuleasca prea tare si il aranjez a doua zi, strangand buclele in palme ca sa se desfaca putin. In ultimele saptamani nu am mai facut niciun fel de improspatare a buclelor cu produse, cel mult l-am mai aranjat dimineata cu palmele ude. 

Acum am ajuns sa il spal la 5-6 zile si sa consider ca arata decent in zilele de dinainte de spalare. In primele saptamani imi venea sa ma spal aproape zilnic, ceea ce nu e o idee buna, asa ca ma bucur ca am depasit etapa. Iar diferenta cea mai mare e ca atunci cand aveam parul aranjat cu peria fugeam ca arsa de orice strop de apa, ploaie sau ninsoare pentru ca se umfla, acum, daca se uda parul, arata chiar mai bine. Iar asta mi-a adus mai multa relaxare.

Aceasta este evolutia buclelor si a perspectivei mele asupra lor din ultimele patru luni. Daca urmati metoda sau va tenteaza, astept impresiile, sugestiile sau intrebarile in comentarii.

Sunteti adeptele Curly Girl Method?

(Visited 7,416 times, 1 visits today)
Ți-a plăcut? Împărtășește și altora!